Kupnja čiste energije povećala se za više od 40% u 2019., tehnološke tvrtke dominirale

Volumen potpisanih ugovora o kupnji ‘zelene’ energije/BloombergNEF

Ugovori o kupovini električne energije iz obnovljivih izvora (PPA) povećali su se prošle godine za više od 40 posto u usporedbi s 2018. godinom, pokazalo je istraživanje BloombergNEF-a (BNEF). U 2019. godini PPA-ove u ukupnoj vrijednosti od 19,5 GW potpisalo je više od 100 korporacija u 23 različite zemlje. Potpisani ugovori čine više od 10 posto svih globalnih kapaciteta obnovljivih izvora energije dodanih prošle godine, a uključeni projekti teški su između 20 i 30 milijardi dolara.

Tehnološke tvrtke ponovno su dominirale u nabavi čiste energije. Google je potpisao ugovore o kupnji više od 2,7 GW čiste energije u svijetu u 2019. godini, Facebook 1,1 GW, Amazon 900 MW, a Microsoft 800 MW. Naftne i plinske tvrtke, također, potpisuju PPA-ove o čistoj energiji. Occidental Petroleum, Chevron potpisali su solarne ugovore u 2019. godini, slijedeći korake ExxonMobila koji je pokrenuo trend potpisivanjem dva PPA-ova ukupne vrijednosti 575 MW krajem 2018. godine. Te se tvrtke suočavaju sa sve većim pritiskom ulagača da se dekarboniziraju, a ugovori o kupnji čiste energije im služe kao način za diverzifikaciju potrošnje energije i smanjenje osjetljivosti na rizike povezane s klimatskim promjenama.

Najveći dio PPA-ova (13,6 GW) potpisan je u SAD-u. Europa, Bliski Istok i Afrika (EMEA) i Latinska Amerika, također, su imali rekordnu godinu godine za PPA-ove (2,6 GW). Brazil i Čile su najveća tržišta u Latinskoj Americi, a nakon uspješnog uvođenja prvih aukcija za čistu energiju analitičari BNEF-a Kolumbiju vide kao novo latinoameričko tržište s velikim potencijalom. Što se Europe tiče, gotovo polovica aktivnosti dolazila je iz Švedske, Norveške, Finske i Danske. Prvi je put bilo ugovora i u Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj i Italiji.

Izvor: BloombergNEF

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »