U smjeru održivosti razmišljaju i nogometni klubovi iz Bundeslige

Phillip Kofler/Pixabay
Phillip Kofler/Pixabay

Mjere koje se tiču očuvanja okoliša svijetu su sve potrebnije, a u smjeru održivosti razmišljaju i klubovi iz Bundeslige. DW je proveo zanimljivo istraživanje među njemačkim prvoligašima kako bi saznao kakve to točno ekološke prakse imaju, prenosi Telesport.

Tako na dortmundskom Westfalenu stoji ugrađen solarni sustav u obliku Borussijinog grba koji je 2018. godine opskrbio elektroenergetsku mrežu s 485 tisuća KWh, a trening kamp zaliven je kišnicom koja se ondje skuplja. Druga Borussia, ona iz Mönchengladbacha, već dvadesetak godina koristi LED rasvjetu na stadionu skupa sa čašama za višekratnu upotrebu, a neiskorištenu hranu, koju, budi rečeno, nabavlja od lokalnih opskrbljivača, donira humanitarnim ustanovama.

Što se čaša tiče, Schalke svoje plastične usitnjava i onda ih ponovno sastavlja, a perilice posuđa štede vodu, koja je, usput, procesirana iz bačene hrane. Čaše u Leverkusenu, pak, možete ponovno koristiti do sto pedeset puta, slične stvari u pripremi ima i Fortuna iz Düsseldorfa, a Bayern je za svoje korištenje višekratnih čaša dobio i nagradu. Hoffenheim papir proizvodi od trave, Wolfsburg posjeduje vlastitu šumu gdje je posađeno dvije tisuće stabala, a Werder ima vlastite košnice pčela.

Freiburg je, pak, instalirao solarne panele na krov stadiona još 1995. godine. Augsburg se hvali kako je njegovo igralište prvi CO2 neutralni stadion, kakav je i Mainzov, a Paderbornov ima najveće parkiralište za bicikle od svih stadiona u Europi. Berlinska Hertha detaljno se brine održati okolicu Olympiastadiona čistom, a Union je dobio nagradu za upravljanje otpadom dok je bio u drugoj ligi.

Izvor: Telesport

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »