Beč neprestano ulaže u sunčevu energiju – u pogonu 200 elektrana

solar-panel-array-1591358__340

Austrijska metropola prepoznala je važnost sunčeve energije koja se pokazala kao najprikladniji obnovljivi izvor energije za gradove. Stoga Beč neprestano ulaže u gradnju fotonaponskih postrojenja i poboljšanje njihove snage. Gradsko poduzeće za opskrbu energijom „Wien Energie” 2019. je godine postavilo jednak broj fotonaponskih postrojenja koliko u proteklih deset godina zajedno. Danas je tamo u pogonu više od 200 solarnih elektrana koje proizvode zelenu energiju dovoljnu za opskrbu 14.000 kućanstava.

Snaga instaliranih postrojenja koja je početkom 2019. iznosila 17 MW do kraja je godine gotovo udvostručena, a njihova površina od oko 500.000 četvornih metara odgovara onoj od 70 nogometnih igrališta. Uz pomoć ovakvih elektrana Beč proizvodi oko 35 GWh energije godišnje i smanjuje emisiju CO2 za 11.000 tona.

Prošle godine postalo je jasno da se solarna tehnologija razvija te da ju je moguće bolje prilagoditi različitim uvjetima. Na stanici bečkog metroa linije U3 instalirani su posebni tankoslojni solarni paneli, a na krovu poznatog bečkog akvarija „Haus des Meeres” prvi su puta postavljeni dvostrani fotonaponski moduli koji se za proizvodnju električne energije koriste neizravnim sunčevim zračenjem.

Bečko energetsko poduzeće stavlja poseban naglasak na širenje i poboljšanje mreže fotonaponskih postrojenja u gradu. Ove godine namjerava instalirati nova postrojenja snage 20 do 25 MW, a cilj do 2030. jest postići snagu od 600 ME čime bi se moglo opskrbiti 250.000 kućanstava ili dva grada veličine Graza i Linza.

Izvor: teklic.hr

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »