Tvrtke pozivaju čelnike EU-a da se drže zelenih ciljeva za ponovno pokretanje gospodarstva

Ilustracija/Pixabay

Organizacije iz europskog sektora električne energije, grijanja, hlađenja, izgradnje i prometa – njih 31 – pozvale su europske institucije da se čvrsto pridržavaju ciljeva Europskog zelenog plana i da se ponovno pokrene europsko gospodarstvo nakon krize COVID-19 stavljanjem obnovljive energije i energetske učinkovitosti u srž plana EU-a za oporavak.

Šefovi država EU i Europska komisija već su naveli da bi Europa trebala pripremiti plan za povratak u normalno funkcioniranje uz održivi rast zasnovan na zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. Industrija obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u stanju su ispuniti ovaj cilj jer su, između ostalim, sada i troškovno konkrentne.

Organizacije su pozvale europske institucije da:

• Usklade nacionalne i europske gospodarske pakete s Europskim zelenim planom i pomognu ubrzati potrebna ulaganja u niskougljičnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i inovativna rješenja;
• Potaknu ulaganja u elektrifikaciju koja se temelji na obnovljivim izvorima energije u svim sektorima;
• Održe neprekidnu opskrbu čistom energijom i ulaganja u energetsku tranziciju koja su ključna za funkcioniranje europskog gospodarstva u ovim izazovnim vremenima.

Njihov dopis možete pročitati ovdje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »