Slovenski SunContract pokreće decentraliziranu burzu električne energije

SunContract inicijalna javna ponuda tokena ICO
SunContract inicijalna javna ponuda tokena ICO

Zamislite da imate solarnu elektranu i želite prodavati struju na decentraliziranoj burzi pod uvjetima koji vama odgovaraju. Ili ste recimo korisnik električne energije koji želi osigurati opskrbu isključivo iz obnovljivih izvora energije, a želite zaobići velike distributere kojima skupo plaćate tu uslugu? Ili želite sami stvarati svoj energetski miks? Za jedan takav slovenski startup projekt Suncontract u tijeku je inicijalna javna ponuda tokena ili ICO. 

 

Suncontract omogućava trgovinu električnom energijom bez posrednika

Radi se o platformi koja direktno povezuje proizvođače energije iz obnovljivih izvora i potrošače i omogućava trgovinu putem pametnih ugovora baziranih na tehnologiji blockchaina i kriptovaluta. Projekt decentralizirane trgovine energijom odvijat će se s pomoću Ethereum tehnologije i izdat će vlastite ERC-20 žetone (tokene) pod nazivom SNC. S pomoću SNC-ova moguće je trgovati na SunContractovoj burzi električne energije. SunContractova vizija je stvoriti globalnu samodostatnu energetsku zajednicu koja se temelji na obnovljivim izvorima energije i digitalizaciji trgovine električnom energijom. Neke od prednosti korištenja blockchaina su i povjerenje, transparentnost i sljedivost trgovine električnom energijom na čemu inzistira i naše udruženje. Decentralizirana burza električnom energijom je samo prvi korak prema transformaciji usluga distribucije električne energije. Daljnjim razvojem uslijediti nove usluge poput optimizacije toka električne energije u mreži. Uostalom, evo kako izgleda decentralizirana trgovina električnom energijom.

 

Trenutno je na SunContract platformi u tijeku ICO ili inicijalna javna ponuda tokena (žetona). ICO je ograničen na milijardu žetona i nakon toga se neće više izdavati kako bi se stvorio zatvoren ekosustav trgovanja električnom energijom. SunContract računa da će s povećanjem potražnje električne energije na njihovoj platformi rasti i vrijednost žetona. Voditelj projekta i suosnivač poduzeća je magistar Gregor Novak koji ima više od 20 g0dina iskustva u energetskom sektoru. Tim čini širok spektar stručnjaka s područja blockchain tehnologija i sigurnosnih sustava, različitih inženjera i profesora sa sveučilišta u Ljubljani. Ciljani početak rada SunContract platforme je prvi kvartal 2018. godine.

 

Zainteresirali ste me za ICO i što sad trebam napraviti?

Kupovina udjela tijekom inicijalne javne ponude žetona nije toliko jednostavna kao uplata na platforme za grupno financiranje kao što je Kickstarter ili Indiegogo. Dapače, nije čak niti baš tako jednostavno kao kupovina udjela u tvrtkama na platformi kao što je Funderbeam. Da biste uopće mogli kupiti tokene na SunContract platformi morate kupiti određenu količinu virtualne valute (ili kriptovalute) ether / ethereum (ETH). Da biste to napravili potrebno je naći neku od burzi na kojima putem kreditne kartice ili Paypala možete kupiti virtualne valute, ali to ne omogućuju sve burze. Druga opcija je da kupite daleko najpoznatiju virtualnu valutu bitcoin i onda s pomoću nje kupite potrebnu količine ethera.  Za to vam je potrebna usluga pod nazivom “digitalni novčanik” (wallet) gdje su zapravo pohranjene vaše digitalne valute.

U ovom članku neću ulaziti u detalje tog postupka jer na internetu postoji čitav niz vodiča za trgovanje virtualnim valutama. Jedino što je potrebno jest voditi računa o sigurnosti vašeg novčanika. Za kupnju SunContractovih žetona u trenutku objave članka imate još petnaestak dana. Prilikom kupnje dok još traje inicijalna javna ponuda tokena svakako vodite računa koje burze virtualnih valuta i novčanika SunContract preferira u postupku kupnje SNC-ova.

Fotografija: geralt/pixabay