Sretan vam Dan sunca!

Sunce, izvor: Pixabay

Danas slavimo Sunce, centralnu zvijezdu našeg solarnog sustava. Obožavano stoljećima kao božanstvo, davatelj života i topline. Taj nepresušni izvor svjetlosti fascinirao je i znanstvenike koji su se pitali kako iskoristiti snagu njegovih zraka. Gledajući kako (već u njegovo vrijeme) nestaju šume jer su bile glavno gorivo, Leonardo da Vinci je promišljao kako bi sunce kroz konkavna ogledala moglo grijati vodu. Tek mnogo stoljeća kasnije, nakon puno većih devastacija okoliša, odlučili smo ozbiljnije istražiti neograničene, čiste i obnovljive potencijale sunca. Možda su oni odgovor na rastuće američke energetske potrebe, zaključio je predsjednik Jimmy Carter, te je devedeset peti Kongres usvojio rezoluciju kojom se 3. svibnja 1978. određuje kao Dan Sunca. I to baš kako bi usmjerio energetski sektor na jednu od ekoloških najsigurnijih izvora energije, koja ne zagađuje okoliš i ima neograničene  mogućnosti primjene.

Impresivno je da Sunce daje Zemlji 80 tisuća milijardi kilovata u sekundi, što je nekoliko puta više od svih elektrana na svijetu. Jedan kvadratni metar sunca emitira 62 900 kilovata energije što je otprilike jednako snazi milijarde žarulja. Zahvaljujući razvoju tehnologije i znanosti o obnovljivim izvorima energije, proteklih nekoliko desetljeća napravili smo ogroman napredak. Solarni paneli postali su gotovo sveprisutna pojava u razvijenome svijetu, iako razvoj ovog energetskog sektora ne teče uvijek glatko.  

Solari u Hrvatskoj

Solarna energija svugdje je dostupna, ali ne i svugdje iskorištena. Potencijal solarne energije kod nas je znatno veći nego u susjednoj Sloveniji, pa ipak Slovenija proizvodi više energije iz solarnih elektrana nego Hrvatska, koja je na žalost na europskom začelju. Kako potaknuti promjene u ovom sektoru bila je tema konferencije Dani sunca, (30.9-1.10.2021.) u gradu Hvaru, gradu koji u prosjeku ima više od 2700 sunčanih sati godišnje. Organizatori Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i Pokret otoka okupili su oko 200 sudionika iz ministarstava, akademske zajednice, proizvođača opreme, bankarskog sektora, investitora, županija i lokalnih zajednica.     

Walburga Hemetsberger, direktorica SolarPower Europe, krovnog europskog udruženja za solarnu energiju, poručila je s konferencije: „Trenutačno Hrvatska nije među top zemljama proizvođačima solarne energije iako bi mogla biti jer vidimo veliki rast. Očekuje se rast tržišta solara od 226% a do 2025. bi se instalirana snaga trebala povećati za 871 MW, što je rast od 850% ukupnih kapaciteta. Solarna energija nije samo troškovno najprihvatljivija, ona je i najbrži kreator novih radnih mjesta. Više od pola milijuna direktnih i indirektnih poslova očekuje se do 2024. u EU-u.“  istaknula je.

Kako bismo došli do tih željenih ciljeva trebamo još poraditi na uklanjanju birokratskih prepreka. Imamo Strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, zakonske okvire ZoTEE i ZOIEiVUK koji su važni za sigurnost i stabilnost razvoja projekata OIE. Oni otvaraju mogućnosti za inovativne poslovne modele kroz uspostavu agregatora, skladištenja energije, operatora distribucijskog sustava kao i aktivnog kupca i energetskih zajednica građana. A upravo su i građani ključ razvoja.  

Prof. dr. sc. Neven Duić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje na konferenciji je tijekom svoje prezentacije poručio da je potrebno poraditi na edukaciji građana, te dodao: „Da bismo ubrzali solarizaciju Hrvatske, potrebno je raditi solare na krovovima, ali i velike solarne elektrane, ubrzati premijske aukcije za velike solarne projekte, omogućiti razvoj plutajućih solarnih elektrana, simbiozu solarne energije i poljoprivrede“

Potražnja za solarima kontinuirano raste

Istraživanja pokazuju da većina Hrvata želi tranziciju na OIE. Zakon o tržištu električne energije omogućuje postavljanje solarnih elektrana i na krovovima višestambenih zgrada čime se stanarima omogućava proizvodnja električne energije za vlastitu potrošnju, kao i za isporuku u mrežu. Ohrabruje i podatak da je interes za postavljanje solarnih panela porastao u zadnjih godinu dana za 300%.    

„Hrvatska može izvoziti i znanje i stručnjake, to je i jedan od razloga zašto radimo ovakve konferencije. Želimo da sav potencijal o kojem govorimo dobije svoju snagu. Možemo i moramo učiniti više da Sunce svakome sja“, poručila je Maja Pokrovac, direktorica OIEH, s DANA SUNCA.

Zaista se izreka „Okreni lice prema suncu i nikad nećeš vidjeti sjenu“ može primijeniti na svakom području. Okrenimo se zato suncu!

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »