Iberdrola završava najveći solarni projekt ikad izgrađen u Europi

Izvor: Projekt Nunez de Balboa/Iberdrola
Izvor: Projekt Nunez de Balboa/Iberdrola

Španjolska energetska kompanija Iberdrola dovršila je posao na, kako tvrde, najvećem solarnom projektu ikad izgrađenom u Europi.

Postrojenje Núñez de Balboa snage 500 MW trenutno je na testiranju kod španjolskog mrežnog operatera Red Eléctrica de España (REE), a očekuje se da će u ovom kvartalu biti u punom komercijalnom pogonu.

Ukupna investicija iznosila je 290 milijuna eura (325 milijuna dolara), a sva sredstva osigurale su Europska investicijska banka i Instituto de Crédito Oficial, španjolska državna banka. Module za projekt isporučio je trio kineskih proizvođača: Suntech, Longi i GCL-SI.

Novo postrojenje – novi rekord

Prethodni najveći europski projekt bio je Cestas od 300 MW koji je sagradio Neoen na jugu Francuske, a najnoviji rekord možda neće dugo izdržati budući da Iberdrola planira projekt od 590 MW Francisco Pizarro u Španjolskoj. Završetak se očekuje 2022. godine.

Iberdrola ima niz sklopljenih ugovora o kupnji električne energije (PPA) za Núñez de Balboa, uključuju desetogodišnji ugovor s Kutxabankom za napajanje njegovih operacija, telekomunikacijskom tvrtkom Euskaltel i lancem supermarketa Uvesco.

Španjolska tvrtka planira instalirati 3000 MW solarnog kapaciteta u Španjolskoj do 2022. i ukupno 10 GW obnovljivih izvora do 2030. Tvrtka je aktivna na raznim tržištima obnovljivih izvora širom svijeta, uključujući SAD, gdje su među najvećim operatorima vjetroelektrana i djeluju putem svoje podružnice Avangrid.

Izvor: Greentech Media

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »