Je li korištenje solarnih sustava korak u budućnost električnih vozila?

solarni automobili su buducnost sono motors sion
solarni automobili su buducnost sono motors sion

Istraživanje, inovacije i kontinuiran rast karakteristike su sektora obnovljivih izvora energije. Svakim danom vidimo sve više novih prototipa i revolucionarnih ideja koje su sve zanimljivije daljnjim razvojem tehnologije. Električni automobili svakako su dio budućnosti a jedna intrigantna ideja u posljednje vrijeme su i solarni automobili – električni automobili sa solarnim krovom.

 

Solarni automobili – dio budućnosti električnih vozila?

Dok se u Hrvatskoj borimo s razvojem obnovljivih izvora energije i postavljanjem fotonaponskih sustava na krovove kuća, izvan Hrvatske ovakvi sustavi postaju dio svakodnevice. Ideja o solarnom automobilu u svijetu postoji već neko vrijeme, i to ne samo u teoriji već i u praksi.

Panasonic je predvodnik ove ideje, a Teslin novi automobil mogao bi ju učiniti zanimljivom širokoj publici. Kompanija Panasonic početkom je godine započela proizvodnju fotonaponskih modula snage 180 W namijenjenih za postavljanje na krovove automobila. Konkretno, riječ je o modulima naziva HITTM Photovoltaic Module, a prvi moduli postavljeni su na Toyote Prius. Do kraja travnja na japanskom je tržištu prodano 1350 ovakvih Priusa. To je oko 9% ukupno prodanih vozila taj mjesec u Japanu.

Procjenjuje se da bi napajanjem iz krovnog fotonaponskog sustava Prius mogao preći 2,9 do 6,1 km, što je zanimljivo ali gotovo zanemarivo. Ovakvi sustavi zamišljeni su za napajanje uređaja u automobilu kao što su radio, klima ili punjenje mobitela i sličnih gadgeta.

Koja električna vozila će imati solarne krovove?

Najava koja je najviše odjeknula na ovu temu bila je suradnja Panasonica i Tesle, odnosno postavljanje Panasonicovih modula na Teslin Model 3. Iako se o ovoj najavi pričalo nekoliko mjeseci, početkom srpnja Elon Musk je izjavio kako je riječ o kompliciranom sustavu koji neće dati značajniju količinu energije. Ipak, njegov tim i dalje radi na razvoju te ideje.

Fotonaponske krovove prihvatio je i Nissan, još jedan japanski proizvođač, koji ove sustave nudi na novim serijama električnog automobila Leaf. Očekuje se izlazak i najavljenog automobila Sion automobilske kompanije Sono Motors. Sion je prošle godine kroz Indiegogo kampanju prikupio više od pola milijuna dolara. I slabija i jača verzija imati će fotonaponske ćelije na krovu, boku, prednjem i stražnjem dijelu automobila. Učinkovitost ćelija biti će 21% te se očekuje da će za sunčanog dana sustav omogućiti dovoljno električne energije za nešto manje od 30 km. Ćelije debljine 8 mm biti će zaštićene površinskim slojem otpornim na udarce, vodu i sve vremenske uvjete. Ciljano tržište za ovaj njemački automobil su europski gradovi u kojima ljudi prelaze relativno malo kilometara na putu između centra, posla i doma.

 

Vožnja u potpunosti na Sunčevu energiju

Prema svemu do sada najavljenom krovni fotonaponski sustavi služili bi kao pomoć i nadopuna baterijama. No, nedavno nas je iznenadila najava nizozemskog tima koji se dugi niz godina bavi električnim automobilima i fotonaponskim sustavima. Automobil Lightyear One za sada je najavljen kao prototip kojeg je već moguće rezervirati a prvi modeli očekuju se u 2019. godini. Dostupnih podataka o ovom automobilu ima jako malo, najavljuje se kao prvi automobil koji će biti pogonjen isključivo Sunčevom energijom, a noću će koristiti energiju uskladištenu u baterijama. Cijena osnovnog modela iznosi 119.000 €.

 

Solarni automobili su nešto čime se u Hrvatskoj uglavnom bave isključivo škole i fakulteti na bazi prototipa. Tako smo ove godine u Sisku imali priliku vidjeti već petu utrku automobila na solarni pogon. Tu se radi o prototipima električnih vozila pogonjenih solarnom energijom koje su napravili profesori s učenicima i studentima. Ove godine su u Sisku nastupili učenici iz dvadesetak ohttps://www.toyota.com/brazovnih ustanova diljem Hrvatske i regije. To je samo još jedan dokaz da unatoč svim pričama o problemima u školstvu, neke stvari zaista dobro radimo.

Fotografije: Sono MotorsPanasonic

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »