Slovenski NECP: smanjiti potrošnju ugljena za 30% do 2030., potpuno ga ukinuti do 2050.

Ljubljana/Siggy Nowak, Pixabay

Prema nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP), koji definira energetsku politiku zemlje do 2030. godine, Slovenija planira smanjiti potrošnju ugljena za 30 posto do 2030. godine, a ukinuti ga najkasnije do 2050. godine, piše Balkan Green Energy News.

Nacrt NECP-a predstavila je slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek te pritom najavila da će dokument biti usvojen do kraja mjeseca. Nacrt je trenutno na javnoj raspravi koja je počela 28. siječnja i traje do 16. veljače.

Bratušek je rekla da ažurirani nacrt uključuje poboljšane ciljeve na svim područjima, ukjučujući i i ciljeve za smanjenje i postupno ukidanje upotrebe ugljena. U međuvremenu, istakla je, Slovenija će isključiti peti blok u TE Šoštanj i obustaviti uvoz ugljena za potrebe Ljubljane. Odluka o drugom bloku NE Krško, pak, će biti donesena najkasnije do 2027. godine.

Jedan od izazova koji se mora riješiti je izgradnja hidroelektrana. Plan ne predviđa izgradnju hidroelektrana na Savi u ovom desetljeću i to uglavnom zbog poteškoća u pronalaženju odgovarajuće lokacije. Međutim, Bratušek je uvjerena da je izgradnja hidroelektrana moguća bez nanošenja štete prirodi.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »