Slovenija kreće u projekt korištenja geotermalne energije iz napuštenih naftnih i plinskih bušotina

Ilustracija/Pixabay

Tri slovenske energetske tvrtke udružile su se na projektu istraživanja mogućnosti primjene geotermalne energije u Prekmurju. Dravske elektrane Maribor (DEM) te vodeće slovenske energetske tvrtke Petrol i Nafta Lendava planiraju realizaciju projekta korištenja geotermalne energije iz napuštenih naftnim i plinskim bušotina. Krajem siječnja potpisano je i pismo namjere s općinom Lendava za uspostavu pilot-projekta geotermalne elektrane, prenosi portal Energetika-net.

Prema izvješću mariborske elektroprivrede, projekt bi mogao biti važna prekretnica za korištenje geotermalne energije u napuštenim plinskim i naftnim bušotinama u Sloveniji i širom svijeta. Tvrtka je uvjerena da geotermalna energija ima ogroman potencijal zbog svoje pouzdanosti i održivosti te dostupnosti svakog dana u godini. Naravno, ima i brojne prednosti u odnosu na tradicionalne izvore energije na bazi fosilnih goriva, od kojih je najveća prednost to što je ta energija čista i sigurna za okoliš jer ne proizvodi štetne emisije. Uz to, geotermalna energija se može koristiti za grijanje i hlađenje, kao i za proizvodnju električne energije. Napuštenih plinskih bušotina koje bi mogle poslužiti za iskorištavanje geotermalne energije u svijetu je više od 10 milijuna, a u Sloveniji ih ima 15.

U sklopu projekta istraživanja i primjene, testirat će se i potpuno novi način proizvodnje električne energije geotermalnom gravitacijskom toplinskom cijevi. Pri tome se radi o rješenju koje je rezultat slovenskog znanja i zapravo omogućava posve nov način proizvodnje električne iz geotermalne energije.

Projekt je planiran u Čentibi u općini Lendava, a u sklopu projekta planira se izgradnja male elektrana. U slučaju povoljnih rezultata, isti koncept moći će se primijeniti i na druge napuštene bušotine u Sloveniji i inozemstvu. Projekt stoga predstavlja važnu prekretnicu za razvoj geotermalne energije i doprinos smanjenju zagađenja iz napuštenih bušotina širom svijeta.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »