Škotskoj hitno trebaju klimatske akcije u svim područjima gospodarstva

Škotska

Škotska bi trebala poduzeti hitne mjere kako bi ojačala svoju politiku klimatskih promjena u svim dijelovima ekonomije nakon usporavanja smanjenja emisija, navodi Odbor za klimatske promjene (CCC).

Izvješće zakonskog savjetnika za klimu za 2019. godinu pokazalo je da je emisija stakleničkih plinova smanjena za tri posto u 2017. u usporedbi s padom od 10 posto u 2016. godini. Pad je uzrokovao elektroenergetski sektor i najvećim dijelom je nastao zbog prve pune godine proizvodnje električne energije bez ugljena. Rezultati u drugim sektorima pokazali su postepeno poboljšanje, no ako se smanjenje emisija ne osigura za čitavo gospodarstvo, Škotskoj prijeti da će propustiti cilj od 56% smanjenja emisija do 2020. godine.

„Pažnja je sada usmjerena na plan Škotske za postizanje značajnih sniženja u svim sektorima gospodarstva, uključujući zgrade, cestovni promet, poljoprivredu i korištenje zemljišta. Njihov doprinos smanjenju emisija od vitalne je važnosti za uspjeh Škotske“, rekao je predsjednik CCC-a Lord Deben.

CCC je naglasio da Škotska mora utvrditi sveobuhvatnu strategiju koja detaljno opisuje politike i upravljanje koja će dovesti do brze i trajne transformacije u društvo bez nula emisija.

IZVOR: renews.biz

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »