Saudijska Arabija pridružila se liderima zelene energije Bliskog istoka

Ilustracija/Pixabay

Saudijska Arabija postala je jedan od lidera regije Bliski Istok-Sjeverna Afrika (MENA) u utrci za korištenjem obnovljivih izvora energije, pokazuje novo izvješće Solar Outlook Report 2020.“. Izvješće, koje je pripremilo Udruženje za solarnu industriju Bliskog Istoka (MESIA), najveće regionalno tijelo te vrste, navodi da su se Saudijska Arabija i Oman pridružili UAE, Maroku i Egiptu kao lideri u utrci za obnovljive izvore energije.

Saudijska Arabija je sada u trećoj godini provedbe svog cilja od 60 GW proizvodnje obnovljivih izvora energije do 2030. godine. Potražnja za energijom neprestano raste, a potrošnja se povećala za 60 posto u posljednjih 10 godina. Potražnja za električnom energijom u 2019. godini dosegla je 62,7 GW, a predviđa se da će porasti do 120 GW do 2030. godine.

U okviru svog programa Vision 2030, zemlja želi smanjiti svoju ovisnost o prihodima od nafte, diverzificirati energetski miks i iskoristiti svoj potencijal obnovljivih izvora energije. Saudijska vlada planira uložiti do 50 milijardi dolara u projekte obnovljivih izvora energije do 2023. godine.

“Očekuje se da bi ukupne investicije u obnovljive izvore energije u MENA regiji između 2019. i 2023. mogle iznositi 71,4 milijarde dolara, što predstavlja 34-postotni udio u ukupnom ulaganju u elektroenergetski sektor, a koji se procjenjuje na 210 milijardi dolara”, istakli su u MESIA-i.

S instaliranim solarnim kapacitetom električne energije u svijetu koji iznosi 617,9 GW, vlade MENA-e i dalje su usredotočene na diverzifikaciju energije.

Izvor: Oil & Gas 360