Radionica ‘Obnovljivi izvori – razvoj tržišta električne energije’, 19. studenog

Ilustracija/Unsplash

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i Megajoule organiziraju radionicu ‘Obnovljivi izvori – razvoj tržišta električne energije, koja će se održati u četvrtak, 19. studenog 2020., od 10 do 16 sati, na lokaciji Radnička cesta 80, Zagreb. 

Predstavnici konzultantske tvrtke Megajoule, iskusnog trgovca električnom energijom Trailstone i Hrvatske burze električne energije (CROPEX) govorit će o obnovljivim izvorima energije i kako omogućiti da funkcioniraju u ravnoteži s tržištem električne energije, ulozi CROPEX-a u integraciji projekata obnovljivih izvora na tržišnim osnovama te potencijalima izlaska iz feed-in ugovora u Hrvatskoj.

U sklopu radionice održat će se i dva okrugla stola na kojima ćemo raspravljati o potrebnim pretpostavkama za pristup tržištu u vlastitom aranžmanu ili putem posrednika, načinu funkcioniranja ugovora o otkupu električne energije (PPA) u inozemstvu, posebno španjolska i portugalska iskustva, te njihovom statusu u Hrvatskoj. Govorit ćemo i o iskustvima s aukcijama u inozemstvu te pravu optiranja.

Svrha razgovora na temu prava optiranja je raspraviti uvođenje instituta prava optiranja u regulativu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Pravo optiranja ili pravo odlučivanja je, naime, pravo izbora koje se daje poticanim proizvođačima, omogućavajući im napuštanje sustava poticanja te pristupanje slobodnom veleprodajnom tržištu električne energije i prije isteka Ugovora o otkupu električne energije, a da za cijelo to vrijeme nastave primati prilagođenu poticajnu cijenu koja u svojoj osnovi čini razliku između poticajne cijene i referentne tržišne cijene. Proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije se time omogućava djelovati na tržištu električne energije tako da pri tome zadrže određeni nivo zaštite od strane države kroz primanje iznosa koji je sličan premiji. Pravo optiranja je izbor/opcija, a ne obveza. Primjena prava optiranja rezultira mnogim beneficijama koje su značajne za daljnji razvoj tržišta električne energije.

Detaljan program radionice i informacije o kotizacijama možete pronaći na donjim linkovima:

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »