‘Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja VE’

Radar na Brijunima / Foto: OIKON

‘Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana’, naziv je radionice koja se održava u srijedu, 20. listopada 2021., na Brijunima, u organizaciji OIKON – Instituta za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systemsa, Supernaturala i OIEH te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na radionici će stručnjaci koji su radili na njezinom razvoju, kao i oni koji je već uspješno primjenjuju, predstaviti novu radarsku tehnologiju koja se u Hrvatskoj još ne koristi iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim obnovljivim izvorima energije.

Naime, pametno planiranje i učinkovite mjere ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše imaju ključnu ulogu u ekološkoj održivosti proizvodnje zelene energije. Rizik od interakcije ptica i šišmiša s rotirajućim lopaticama vjetroturbina pri tome je jedan od glavnih izazova. Praćenje kretanja ptica tradicionalno se provodi periodičkim promatranjem, a promatrač nadzire samo jedan smjer odjednom, procjenjujući udaljenosti i visinu na kojoj ptica leti na području radijusa ne većeg od dva kilometra, danju i u uvjetima dobre vidljivosti. Aktivnost šišmiša prati se snimanjem njihova glasanja na području zahvata, no visina, smjer i način kretanja uobičajenim metodama praćenja nije moguće utvrditi.

S druge strane, tehnologija praćenja specijaliziranim radarima može otkriti šišmiše na udaljenostima do tri, a ptica čak i do deset kilometara, iz svih smjerova, danju i noću. Automatski otkriva i bilježi stotine jedinki istovremeno, uključujući njihovu veličinu, brzinu, smjer, putanju leta i lokaciju s točnim udaljenostima. Za vjetroelektrane u radu, radari mogu automatski poslati signal za gašenje pojedinačnih turbina ili čak skupina turbina kako bi se umanjio rizik od naleta ptica.

Cjelovito rješenje je u povezivanju tradicionalnih metoda praćenja s novim alatima i naprednom analizom podataka što rezultira puno kvalitetnijom procjenom utjecaja na okoliš i učinkovitijom kontrolom i provedbom mjera ublažavanja.

Uporaba radarske tehnologije omogućit će bolje planiranje i korištenje hrvatskog potencijala energije vjetra, pružajući veće gospodarske dobrobiti i stabilnost opskrbe zelenom energijom, uz istovremenu učinkovitiju zaštitu prirode.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »