PwC predviđa veliki skok investicija u čiste tehnologije u narednom desetljeću

Ilustracija/Pixabay

Startup tvrtke koje razvijaju čiste tehnologije, usmjerene dekarbonizaciji svjetskog gospdoarstva s ciljem da se dostigne neto nula emisija stakleničkih plinova prije 2050. godine, privukle su gotovo 60 milijardi američkih dolara rizičnog kapitala (venture capital) od 2013. do 2019. godine, uz ukupan rast od čak 3.750 posto u tom sedmogodišnjem periodu, piše portal Balkan Green Energy News.

Očito je da ovaj trend ukazuje na to da će u sljedećem desetljeću upravo čiste tehnologije imati veliki utjecaj na područje glavnih ulaganja i poslovanja, pokazuje izvješće konzultantske tvrtke PwC ‘The State of Climate Tech 2020’.

Godišnja stopa rasta ulaganja u klimatske tehnologije od 2013. iznosila je 84 posto pa je samo u 2019. godini uloženo 16,3 milijarde dolara u odnosu na 418 milijuna dolara u 2013. godini.

The State of Climate Tech 2020, glavni zaključci/Screenshot, PwC

Područja koje su privukla najviše ulaganja su mobilnost i promet – 37 milijardi dolara, odnosno 63 posto ukupnih investicija. Godišnja stopa rasta na ovom području bila je čak 151 posto.

The State of Climate Tech 2020, investicije i broj sklopljenih poslova/Screenshot, PwC

Promatrano po regijama svijeta, Sjeverna Amerika (SAD i Kanada) privukla je gotovo polovicu (oko 29 milijardi dolara) ukupnih ulaganja, slijedi Kina s 20 milijardi dolara, dok Europa zaostaje s ulaganjima od sedam milijardi dolara.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »