Predstavnici turske kompanije Soyak posjetili Općinu Legrad, žele ulagati u geotermalnu energiju

Ilustracija/Pixabay

Predstavnici turske kompanije Soyak ovaj su tjedan posjetili Općinu Legrad kako bi razmotrili mogućnosti ulaganja u geotermalnu energiju, javlja portal Općine Legrad. Ispred kompanije sastanku su bili nazočni članovi Uprave Taskin Kizilok i Can Soyak te njihova zastupnica u Hrvatskoj s Energetskog instituta Hrvoje Požar Danica Maljković. Ispred općine Legrad i općine Đelekovec sastanku su nazočili općinski načelnik Ivan Sabolić i općinska načelnica Štefica Sirutka.

Turska kompanija Soyak bavi se ulaganjem u energiju, izgradnju stambenih zgrada, prijevozom tereta i proizvodnjom cementa. U Turskoj posjeduju 150 MW hidroelektrana i 60 MW geotermalnih elektrana. Prošle godine otvorili su kompaniju u Hrvatskoj te im je želja ulagati u projekte u području energetike.

S obzirom na to da je u lipnju 2020. godine Agencija za ugljikovodike raspisala javni poziv za dobivanje koncesije za eksploataciju ugljikovodika, kompanija se odlučila javiti na taj poziv. Želja im je iskoristiti geotermalnu energiju na polju Legrad-1. Općine Legrad i Đelekovec kompaniji dale su pismenu i usmenu potporu za projekt.