Potpisan sporazum o suradnji na provedbi energetske tranzicije otoka Brača

Energetska tranzicija otoka Brača/Foto: Ante Mandić, Digitalvizija

U suradnji Pokreta otoka, Obnovljivih izvora energije Hrvatske i grada Supetra održano je događanje pod nazivom ‘Energetska tranzicija otoka Brača’ na kojem je predstavljena strategija prelaska otoka na čistu energiju. Na izradi strategije posljednjih godinu dana radio je stručni tim tvrtke Porzana u suradnji s Tajništvom za prelazak na čistu energiju EU otoka i drugim relevantnim dionicima.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, događanju održanom u sportskoj dvorani srednje škole prisustvovalo je 15-tak sudionika među kojima su, osim predstavnika otočkih jedinica lokalne samouprave i organizatora ,sudjelovali i predstavnici Splitsko-Dalmatinske županije, Regionalne razvojne agencije, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Srednje škole Brač, Turističke zajednice grada Supetra, FLAG Brač, tvrtke Arriva, Poljoprivredne zadruge Supetar.

Na samom početku sudionicima su se uvodnim govorima obratili gradonačelnica grada Supetra Ivana Marković i načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan.

Gradonačelnica je istaknula posebno zadovoljstvo što strategija, njezini ciljevi i daljnje aktivnosti podrazumijevaju aktivno sudjelovanje svih otočkih JLS-ova jer smatra da bismo ostvarili željene razvojne ciljeve u budućnosti trebamo što više poticati suradnju i zajedništvo.  Otok Brač je jedan od 26 EU otoka koji su izabrani za pripremu strategije prelaska na čistu energiju u suradnji s brojnim stručnjacima angažiranih od strane Tajništva za EU otoke. Upravo ovaj strateški dokument predstavlja preduvjet za povlačenje najavljenih sredstava iz EU fondova i plana oporavka. Gradonačelnica Marković je istaknula i kako je važno u cijeli proces pripreme, planiranja i provedbe uključiti poduzetnike i građane jer će financijska sredstva biti svima dostupna, a tranzicija kakvu želimo može se realizirati jedino zajedničkim djelovanjem i angažiranjem svih relevantnih dionika.

Načelnik općine Pučišća prisjetio se događanja koji je ovo ljeto u kolovozu organiziralo udruženje Obnovljivih izvora energije Hrvatska u Pučišćima. Radilo se o radnoj konferenciji koje je okupila brojne uzvanike, predstavnike vlasti, relevantne stručnjake i investitore koji su živom i konstruktivnom raspravom doprinijeli mapiranju prepreka za razvoj investicija, kao i ponudili konkretna rješenja. Naime, investitori su otvoreno izrazili nezadovoljstvo administrativnim procedurama i sporom razvoju infrastrukture koja je neophodna da bi se projekti i realizirali te postigli klimatski ciljevi na koje smo se kao država članica obvezali. Za primjer je uzeo planiranu sunčanu elektranu na području Gornjeg Humca za čiju je realizaciju potrebno izgraditi trafostanicu. Naime, HEP očekuje da trafostanicu financira i izgradi investitor te im je nakon toga preda na upravljanje kako bi mogli spojiti buduće korisnike. Načelnik je istaknuo da je upravo ovo primjer konzervativnog pristupa razvojnim projektima i da se takav način treba promijeniti kako bismo realizirali konkretne ciljeve te omogućili investitorima ulaganja i razvoj projekata.

Ana Ivković, voditelj projekata u tvrtki Porzana

Izrađenu strategiju predstavila je Ana Ivković iz tvrtke izrađivača plana Porzana. Fokusirajući se na tijek izrade i njezine posebnosti u kontekstu otoka Brača, Ivković je zahvalila svima koji su im pomogli u prikupljanju podataka i izradi strategije, osobito predstavnicima lokalne zajednice bez kojih bi bilo nemoguće kreirati ovaj dokument. Vizija strategije je da otok Brač do 2040. godine postane potpuno energetski neovisan. Također, osvrnula se na energetsku potrošnju, cilj razvoja, definirane stupove tranzicije i potencijale otoka Brača, istaknuvši da cestovni i pomorski promet imaju najveći udio u proizvedenom CO2 na otoku. Ivković je napomenula da, ako sagledamo kontekst cijele države, onda Brač zasigurno ima jednu od najboljih lokacija za iskorištavanje sunčeve energije s obzirom na broj sunčanih sati, no svakako je osnovni preduvjet da iskoristi svoj puni potencijal – osiguravanje potrebne infrastrukture.

Osim strategije za prelazak na čistu energiju, otok Brač, odnosno Splitsko-Dalmatinska županija u procesu je izrade tzv. JOINT SECAP za cijeli otok – akcijskog plana energetskog i klimatskog održivog razvoja, prvog takvog u našoj županiji. Sinergijom ova dva dokumenta otok Brač ima odličnu startnu poziciju za povlačenje sredstava i realizaciju projekata u narednom periodu.

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivi izvori energije Hrvatske, svoje izlaganje je započela citatom: “Nikad ne propusti veliku krizu” aludirajući upravo na krizno razdoblje koje nas je svih zadesilo i potencijale koje možemo iskoristiti ukoliko u krizi budemo mogli vidjeti priliku. Sinergija svih dionika na razini države je neophodna i nužna te smatra da svi zajedno moramo biti proaktivni i poticati da promjena dođe upravo iz lokalne zajednice. Hrvatska je pokazala snažne potencijale, prilično je ambiciozno postavila svoje ciljeve prema EU te svi mi trebamo biti dio ovog plana kako bismo realizirali zadane rezultate. Naglasila je da cijela Dalmacija sa svojim potencijalima može biti potpuno energetski neovisna za deset godina, no hoće li to uistinu i postati ovisi o svakom pojedincu, instituciji, organizaciji, poduzetniku i njihovoj međusobnoj suradnji. Otoci su ključni i trebaju biti predvodnici energetske tranzicije. Zelena i digitalna tranzicija fokus je Nacionalne strategije za razvoj Hrvatske i otoci moraju pronaći svoj put u ovom razvojnom pravcu kako bi osigurali dobrobiti za svoje zajednice kroz uštede, poticanje zapošljavanja i ulaganja, turističkog brendiranja i repozicioniranja.

Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka

Zadnje izlaganje imala je Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka, koja je poseban naglasak stavila na edukaciju i podizanje svijesti otočana te njihovo aktivno uključivanje u sve daljnje procese.

S obzirom da se cijeli proces izrade strategije temeljio na uključivanju svih dionika, predstavnika osam jedinica lokalne samouprave otoka Brača, ali i predstavnika obrazovnih institucija, poduzetnika i građanskih organizacija, na samom kraju događanja svečano je potpisan sporazum o doprinosu energetskoj tranziciji kojim su dionici, prihvaćajući učinak klimatskih promjena i povezanih rizika, suglasni oko provođenja koordinirane, praktične akcije s ciljem izgradnje održivih i učinkovitih otočnih zajednica dekarbonizacijom lokalnih energetskih sustava i gospodarstava. Ovim sporazumom svi potpisnici iskazali su svoj interes da aktivno sudjeluju u nadolazećem razdoblju kada će na raspolaganje biti stavljena znatna financijska sredstva upravo za provedbu strategija energetskih tranzicija i borbi protiv klimatskih promjena.

Fotografije: Ante Mandić, Digitalvizija