Počela izgradnja prve vjetroelektrane u BiH u državnom vlasništvu – Podveležje 1

Ilustracija/Pixabay

Na području Podveležja, 10 kilometara istočno od Mostara, službeno su započeli radovi na izgradnji vjetroelektrane snage 48 MW (Podveležje 1) – prve radove na pripremi terena, izgradnji temelja za 15 vjetroagregata i miniranju kamenitog tla izvode kompanije HP Investing iz Mostara i Minersko iz Sarajeva.

Izgradnja prve vjetroelektrane u državnom vlasništvu vrijedna je 162 milijuna maraka (83,2 milijuna eura), a financira se kreditom Njemačke razvojne banke KfW i sredstvima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH). Izvođač radova je konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Wind Power A/S iz Danske, koji je posao izrade ugovora o projektiranju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon dobio prošle godine. Konzorcij se obvezao i na petogodišnje održavanje vjetroagragata nakon puštanja u rad vjetroelektrane.  

Predviđeno je da vjetroagregati budu pušteni u rad u proljeće sljedeće godine, a očekivana godišnja proizvodnja trebala bi iznositi oko 130 GWh električne energije, čime će se značajno povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u EPBiH-u.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »