PexaQuote – besplatan alat za praćenje PPA ugovora za europsko tržište energije

PexaQuote/Screenshot, Pexapark

Švicarska softverska tvrtka Pexapark predstavila je svoj softver PexaQuote – besplatan internetski alat za praćenje ugovora o kupovini električne energije (PPA) za europsko tržište energije. Softver, piše pv magazine, može pružiti analizu cijena i pomoći developerima, uslužnim i korporativnim kupcima čiste energije koji traže PPA-ove.

PexaQuote omogućuje objema stranama da u roku od nekoliko sekundi identificiraju najbolju strukturu i cijenu ugovora i pomoću tog softvera mogu se analizirati podaci o više od 50 PPA-ova potpisanih za različite tehnologije u Europi. Platforma nudi indekse cijena, alat za praćenje ugovora i uslugu ponuda.

Nedavno izvješće njemačke konzultantske kuće Enervis procijenilo je da je posljednjih godina u europskom solarnom sektoru potpisano 8,4 GW PPA-ova. Studija, temeljena na podacima iz 25 zemalja, otkrila je da se najveće europsko tržište PPA-ova za fotonaponske elektrane nalazi u Španjolskoj. Samo prošle godine u zemlji je najavljeno 4,39 GW PPA-ova o kupnji solarne energije.

Slijede Italija i Njemačka s 1,91 GW, odnosno 1,05 GW, a potražnja je u porastu i u Portugalu (444 MW), Danskoj (338 MW), Francuskoj (158 MW), Ukrajini (44 MW), Poljskoj (35 MW), Švedskoj (16 MW) i Ujedinjenom Kraljevstvu (6 MW).

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »