Pavegen je podloga koja pretvara vaše korake u električnu energiju

podloga koja korake pretvara u energiju
podloga koja korake pretvara u energiju

Pavegen je podloga koja korake pretvara u energiju istovremeno prikupljajući podatke o hodu i količini proizvedene energije. Ova tehnologija gradove može učiniti učinkovitijima, a hodanje inspirativnijim.

 

Kako je krenula proizvodnja pametnih podloga?

Pavegen je osnovan 2009. godine s idejom proizvodnje i implementacije pametnih podloga. One rade na način da težinu koraka pretvaraju u električnu energiju, a mogu se postaviti na bilo koji teren. Proizvedena električna energija koristi se odmah na mjestu gdje je i proizvedena.

Ideja je u posljednjih je nekoliko godina doživjela tehnološki i dizajnerski napredak u odnosu na svoje početke. Ova podloga je postavljena na više od 150 lokacija diljem svijeta. Neki od primjera su Dupont Circle u Washingtonu, aerodrom Heathrow u London ili trg Federation u Melbourneu. Zanimljivo je da je podlogu moguće postaviti trajno ili privremeno za potrebe kratkotrajnih zabavnih, sportskih ili edukativnih događanja. Podloga se dimenzijama i oblikom može prilagoditi željama kupaca. Uostalom, evo kako sve to funkcionira.

 

 

 

Kako radi podloga koja korake pretvara u energiju?

Hod po Pavegen podlozi, odnosno težina koraka, uzrokuje vertikalan pomak elektromagnetskih indukcijskih generatora. To rezultira kružnim gibanjem koje proizvodi električnu energiju. Svaka Pavegen ploča opremljena je bežičnim API senzorom koji prenosi podatke o kretanju u stvarnom vremenu. API istovremeno proizvodi energiju na lokaciji i u vremenu kada je ona potrebna. Cijeli sustav možemo povezati sa mobilnim uređajima ili pametnim sustavima upravljanja zgradama.

Mnogo vremena kompanija je utrošila na razvoj tehnologije, ali i na razvoj dizajna ploča. Pavegen ploče su trokutastog oblika, a na svakom kutu nalazi se API uređaj kako bi brojanje koraka. Analiza podataka i proizvodanja energije bili detaljni i realni. Vizualni dizajn trokuta moguće mijenjati ovisno o željama klijenata, a završna površina izrađena je od komercijalnog vinila. Proizvođač garantira da će ostati otporna na klizanje tijekom cijelog životnog vijeka kako bi zadovoljila najviše standarde. Duljina svih stranica jedne ploče je pola metra, a jedna ploča može proizvesti 5 W kontinuirane snage.

Pavegen ploča

 

Postoji mnogo načina za primjenu Pavegen ploča

Osim Pavegen podloge kompanija u svojoj ponudi nudi i rješenje za pametnu LED rasvjetu. Ona funkcionira na način da se upali kada netko prolazi po podlozi u blizini rasvjetnog tijela. U stanju mirovanja rasvjeta je ugašena. Na ovaj način imate osvijetljen put tijekom hodanja po podlozi, a dodatno se stvaraju uštede energije. Prema istom principu Pavegen nudi kreativna rješenja za marketinške kampanje na svjetlosnim oglasnim pločama.

Pavegen podloga koja pretvara korake u energiju monetizacijaJedan od prijedloga korištenja podloge koja će zaintrigirati širu publiku je i pretvaranje koraka u digitalnu novčanu vrijednost. Putem mobilne aplikacije koja je sinkronizirana sa Pavegenom i koja u realnom vremenu prima sve podatke o koracima koje su „odradili“ naši koraci pretvaraju se u digitalan novac koji je moguće donirati u humanitarne svrhe. Jedan on marketinških prijedloga za budućnost je da se koraci učinjeni po Pavegenu u dućanima pretvore u moguće popuste u tim dućanima. Analiza podataka dodatno daje nove informacije o načinima i vremenskom razdoblju kretanja te najpoželjnijim lokacijama.

Fotografije: Pavegen/Facebook

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »