Obnovljivi izvori energije aktualniji nego ikad

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zakon o obnovljivim izvorima energije, Zakon o tržištu električne energije, energetska tranzicija na otocima, energetske zadruge i njihovoj sudjelovanje u OIE projektima, dekarbonizacija prometa i elektromobilnost – ključne su teme panela koji se održava povodom Svjetskog dana obnovljivih izvora energije u utorak, 27. travnja, s početkom u 9.30 sati, u organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH).

Na panelu sudjeluju:

  • Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja
  • Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka
  • Ugo Toić, voditelj Otočne razvojne agencije OTRA
  • Hrvoje Prpić, predsjednik udruge za elektromobilnost Strujni krug
  • Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (moderator)

Tema obnovljivih izvora energije aktualnija je no ikada prije, a njena važnost vidljiva je i u svim europskim i nacionalnim politikama i dokumentima. Ključno mjesto ima u Europskom zelenom planu, Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026., Strategiji energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050., Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 20030., Integriranom nacionalnom i energetskom planu za RH od 2021. do 2030. Dodatno ju je vidljivom učinila kriza izazvana pandemijom Covid-19 ukazujući nam na važnost puta prema održivoj budućnosti i većoj proizvodnji čiste energije.

Sigurnost energetskih sustava i isporuke energije te upravljanje energetskim resursima uvjeti su za temeljno funkcioniranje, ali i za ostvarenje gospodarskog rasta i razvoja svake zemlje, a obnovljivi izvori energije u tom kontekstu imaju značajnu ulogu. Svijest o tome sve je veća, a njezino jačanje u temeljnim je načelima javnog djelovanja OIEH.  

Panel možete pratiti LIVE putem Facebook kanala OIEH-a, Pokreta otoka, Strujnog kruga i Otočne razvojne agencije (OTRA).