Orsted i Equinor na čelu koalicije za jačanje korištenja offshore vjetra

Knud Erik Vinding/Pixabay
Knud Erik Vinding/Pixabay

Orsted i Equinor udružili su snage kako bi vodili novu skupinu za unapređenje korištenja obnovljivih izvora energije na moru radi ublažavanja klimatskih promjena. Međunarodna koalicija naglasak će staviti na offshore vjetar, plutajuće solarne elektrane, kao i energiju oceana. Te tehnologije nude priliku zadovoljiti gotovo 10 posto godišnjeg smanjenja emisija stakleničkih plinova potrebnog do 2050. godine kako bi se globalne temperature održale ispod 1,5° C. Najveći doprinos ublažavanju štetnih emisija očekuje se od offshore vjetra, prenosi portal reNews.

Grupa uključuje i CWind, grupaciju Global Marine, JERA, MHI Vestas, Mainstream Renewable Power, Shell, Siemens Gamesa, TenneT i The Crown Estate, a nastala je kao odgovor na poziv iz rujna 2019. za klimatske akcije. Koalicija će pripremiti, stoga, viziju za 2050. godinu te istaknuti akcije koje industrija, financijeri i vlade mogu poduzeti kako bi se povećalo korištenje offshore vjetra.

“Ako se ozbiljno borimo protiv klimatske krize, od vitalnog je značaja dekarbonizirati potrošnju energije u svijetu što je brže moguće pomoću tehnologija poput vjetra na moru. Akcijska koalicija raditi će zajedno kako bi ubrzala prilike koje se pružaju u tom segmentu za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma”, poručio je Benj Sykes, potpredsjednik u Orstedu.

Stariji potpredsjednik u Equinoru Stephen Bull naglasio je da je potrebna suradnja između nacija i kompanija kako bi se ubrzalo održivo korištenje obnovljive energije u oceanu.

„Ova akcijska koalicija uključuje vodeće industrijske sudionike u offshore vjetru i radimo zajedno na tome da se iskoristi puni potencijal obalnog vjetra na globalnoj razini”,istaknuo je Bull.

Izvor: reNews

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »