Obnovljivi izvori energije u turizmu i zašto je njihov potencijal u Hrvatskoj neiskorišten?

obnovljivi izvori energije u turizmu - greenpeace
obnovljvii izvori energije u turizmu – greenpeace

Prošlog tjedna je u Zagrebu održana Greenpeaceova konferencija pod nazivom „Uloga turizma u energetskoj tranziciji”.  Na konferenciji se raspravljalo o tome kako se obnovljivi izvori energije u turizmu mogu iskoristiti i razlozima zbog kojih je ovaj prirodni energetski potencijal praktički neiskorišten.

Na konferenciji je predstavljena Greenpeaceova brošura „Analiza mogućnosti šire primjene obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru u Hrvatskoj” koju je izradila Zelena energetska zadruga (ZEZ). Ona donosi inovativne poslovne modele financiranja projekata OIE, s naglaskom na korištenju energije sunca. „U Bonnu se upravo održana međunarodna konferencija o klimi COP 23 gdje je jasno vidljivo da su potrebne hitne i odlučne mjere kako bi se obuzdale klimatske promjene i ublažile njihove posljedice, danas već prisutne na svakom koraku. U energetsku tranziciju moraju se uključiti svi – država i ekonomski sektori pa tako i turizam. Prelazak s fosilnih goriva na čistu energiju ne može se više odgađati.” – izjavila je Marija Tomac, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

 

Obnovljivi izvori energije u turizmu – mogućnosti i stvarno stanje

Turističke tvrtke pokazuju interes za ulaganje u obnovljivu energiju, pogotovo solarnu. Drastičnim padom cijena tehnologije čista, solarna energija postala je tržišno konkurentna. Istovremeno, turistički sektor iz godine u godinu bilježi rast prihoda pa je idealan trenutak da turizam u Hrvatskoj krene u masovno korištenje energije Sunca. Trenutno su u najavi i natječaji za bespovratna sredstva iz EU fondova upravo za tu svrhu. Greenpeace poziva Vladu i Ministarstvo nadležno za energetiku da napokon prepoznaju ovaj potencijal i proaktivno omoguće solarizaciju Hrvatske.

Sudionici konferencije „Uloga turizma u energetskoj tranziciji”

„Ovom studijom predstavili smo već testirane modele za provedbu projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, s naglaskom na energiji sunca, koji se vlasnicima objekata mogu isplatiti i za manje od osam godina bez sufinanciranja. Ulaganjem u sustave obnovljivih izvora energije, turistički bi subjekti uz zaštitu okoliša i podizanja vlastitog imidža prvenstveno ostvarili ekonomske uštede na svojim objektima. Stoga zbunjuje da šira primjena sunčeve energije do sada nije u većoj mjeri zaživjela barem u turističkom sektoru” – naglasio je Boris Pavlin iz ZEZ-a.

 

Primjeri suživota obnovljivih izvora energije i turizma u svijetu

Na konferenciji o građanskoj energiji i građanima kao proizvođačima-potrošačima električne energije govorila je Emily Rochon iz Greenpeace Internationala. Ignacio Navarro, stručnjak za energetiku iz Greenpeacea Grčke, predstavio je dobre primjere suživota turizma i solarne energije iz Grčke. Uslijedio je i Goran Jeras, iz Zadruge za etično financiranje, govorio o potencijalu koji imaju obnovljivi izvori energije u turizmu i mogućnostima zadružnog financiranja projekata. Od dolaska u Hrvatsku Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana. Osim toga Greenpeace provodi i kampanju za korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu s naglaskom na korištenju solarne energije. Aktualna je i kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Na konferenciji su sudjelovali i direktorica udruženja Maja Pokrovac te pojedini članovi udruženja i predstavnici neformalne Platforme za dobru energiju. O tome svjedoče i fotografije s događanja.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »