Novo istraživanje: Solarni paneli mogli bi uskoro proizvoditi energiju 24 sata dnevno

Pixabay

Koliko god bila korisna trenutna tehnologija solarnih panela u našem nastojanju da se prebacimo na obnovljive izvore energije, ona ne može proizvoditi energiju noću. Međutim, nova istraživanja objavljena u časopisu ACS Photonics sugeriraju da bi bilo moguće dizajnirati panele koji mogu proizvoditi energiju 24 sata dnevno, piše ScienceAlert. U optimalnim uvjetima, noću bi posebno dizajnirani paneli – noćni solarni paneli ili, kako su ih znanstvenici nazvali, anti-solarni paneli – mogli proizvesti četvrtinu energije koju proizvode tijekom dana.

Da bi se to postiglo, potrebno je napraviti infracrvene solarne ćelije – uređaje koji stvaraju energiju zahvaljujući zračnom hlađenju, gdje infracrveno ili toplinsko zračenje napušta ćeliju i stvara malu količinu energije u tom procesu. Način korištenja ovog postupka je usmjeravanje takve ćelije prema hladnom noćnom nebu. Kako bi se to postiglo, potrebni su različiti materijali koji se fokusiraju na vidljivu svjetlost i koji mogu stvoriti učinkovitu ploču koja noćno nebo i prostor može koristiti kao hladnjak.

Naime, obična solarna ćelija stvara energiju apsorbiranjem sunčeve svjetlosti, a noćnim uređajima svjetlost se emitira, struja i napon idu u suprotnom smjeru, ali i dalje se generira snaga. Koriste se različiti materijali, no fizika je u suštini ista. Drugim riječima, tradicionalni solarni paneli djeluju tako što hvataju sunčevu svjetlost i pretvaraju je u energiju koja se može koristiti u razne svrhe. Obični, odnosno tradicionalni solarni panel bilježi prijenos energije sa Sunca na Zemlju, dok anti-solarni panel hvata energiju koja putuje sa Zemlje u svemir.

Pojednostavljeno, kad jedna strana Zemlje padne u mrak gotovo uvijek postaje hladnija. Toplina zrači sa Zemljine površine i u većini slučajeva se gubi. No nova vrsta solarnih ploča aktivno bilježi toplinu dok pokušava ‘pobjeći’ u svemir i koristi je za proizvodnju upotrebljive energije. Iako se još radi na razvoju, ovo je potencijalno relativno jeftin način da solarne ćelije rade 24 sata dnevno.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »