Njemački Steag gradi solarne elektrane u maslinicima u Italiji

Foto: Steag

Njemačka energetska tvrtka Steag želi izgraditi tri fotonaponska postrojenja ukupne snage 244 MW u nekoliko maslinika u južnoj talijanskoj regiji Apulia. Očekuje se da će subvencionirani solarni projekti prodavati električnu energiju putem ugovora o kupnji energije, piše portal pv magazine International.

Tri nesubvencionirana projekta bit će smještena u radijusu od 20 kilometara u pokrajini Foggia, a integrirat će proizvodnju maslina i energije na istom polju kako bi se uštedio prostor i stvorila obostrana korist. Udaljenost između redova maslinika i fotonaponskog sustava posebno je dizajnirana kako bi se izbjeglo zasjenjenje i omogućio prolazak automatskih strojeva potrebnih za uzgoj maslina. Glavni izazov u izgradnji ove vrste projekata bit će održavanje maksimalne učinkovitosti oba proizvodna sustava imajući na umu CAPEX i OPEX.

Konačno odobrenje za tri postrojenja očekuje se između trećeg ili četvrtog kvartala ove godine, dok bi gradnja trebala početi krajem 2021. godine. Steag trenutačno također razvija ono što bi moglo postati najveća talijanska solarna elektrana – postrojenje snage 700 MW planirano na Siciliji.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »