Newsletter, 8. siječanj 2020.

Izdvajamo:

Dosadašnji ravnatelj EIHP-a Goran Granić u mirovini je od prvog dana ove godine, a usprkos informacijama o dugu od 20,5 milijuna kuna, u Institut tvrde da je njihovo poslovanje pozitivno, piše Nacional. Sada je na ravnateljsku poziciju privremeno imenovan Damir Pešut, no prema informacijama Nacionala uskoro će se raspisati natječaj za novog ravnatelja EIHP-a. Šefica LNG Hrvatska Barbara Dorić, ravnatelj REGEA-e Julije Domac te njegova supruga Marija Šćulac Domac, direktorica sektora za energetiku i zaštitu okoliša, imena su koja se spominju kada je riječ o Granićevom nasljedniku na čelu EIHP-a.

Fond za zeleni razvoj (GGF) proslavio je desetu obljetnicu, a njegov portfelj u zelenom financiranju dosegnuo je milijardu eura. Broj kupaca u jugoistočnoj Europi, Kavkazu, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi premašio je 35.000. Klimatsko financiranje usredotočeno je na obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost. GGF, jedan od prvih nositelja specijaliziranih za ovu vrstu ulaganja, otkrio je da njegove aktivnosti pridonijele uštedi većoj od 3 TWh energije godišnje.

Energija koju proizvodi britanski ‘obnovljivi sektor’ nadmašila je postrojenja za fosilna goriva u rekordnih 137 dana u 2019.  – energetski sustav zemlje zabilježio svoju najzeleniju godinu. Kapaciteti obnovljivih izvora energije – vjetar, sunce, hidro i biomasa – porasli su za 9% prošle godine i bili su najveći izvor struje u Velikoj Britaniji u ožujku, kolovozu, rujnu i prosincu.

Njemačka automobilska industrija mora ubrzati prijelaz na motore koji manje štete okolišu, poručio je ministar prometa Andreas Scheuer. „Nitko ne kaže da njemačka industrija vozila nije tehnološki napredna i inovativna. No moramo brže upregnuti njemačke inovacije i učiniti ih opipljivima i primjerenima svakodnevnoj upotrebi. Na kocki nije samo buduća mobilnost, nego i radna mjesta sutrašnjice“, rekao je Scheuer. Nova je 2020. godina nade u kojoj će, prema njegovim riječima, na cestu izaći mnogi novi električni automobili.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: