Newsletter, 7. veljače 2020.

Na gradilištu HEP-ove Vjetroelektrane Korlat u blizini Benkovca jaka bura srušila je ogromnu stometarsku dizalicu čija je nosivost čak 650 tona. Štetu koja je nastala tek treba procijeniti. Vjetroelektrana Korlat, projekt vrijedan 500 milijuna kuna, prva je HEP-ova vjetroelektrana i prva vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez poticaja, a HEP na istoj lokaciji razmatra i mogućnost izgradnje sunčane elektrane snage oko 75 MW.

U Hrvatskoj je od početka godine do kraja siječnja registrirano 10 novih električnih automobila. Najviše električnih vozila u siječnju u Hrvatskoj prodali su Tesla i Hyundai, svaki po četiri takva primjerka. Slijede BMW i Kia koju su prodali svaki po jednog ‘električara’.  Udio električnih automobila na hrvatskom tržištu i dalje iznosi 0,3 posto.

Španjolska je spremna na još jednu veliku solarnu elektranu bez subvencija. Hive Energy i izraelski financijer Noy Fund udružili su se kako bi implementirali PV projekt snage 420 MWp u regiji Castilla-La Mancha. Radovi bi trebali započeti u trećem kvartalu 2020.

Francuski Total ulazi u joint venture u Indiji s Adani Green Energy – kupuje udio u solarnom porfelju od 2 GW projekata koji su raspoređeni u 11 država i imaju 25-godišnje ugovore o kupnji električne energije s nacionalnim i regionalnim distributerima električne energije. Transakcija je vrijedna 500 milijuna dolara.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newlsetter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: