Newsletter, 28. siječanj 2020.

Mladež HPEU organizira tribinu ‘Obnovljivi izvori energije’ s predavačima Majom Pokrovac, direktoricom Obnovljivih izvora energije Hrvatske te Antunom Pfeiferom, asistentom i doktorandom na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Pokrovac će održati predavanje u kojem će opisati trenutačno stanje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, izazovima i prilikama koje su pred nama, kao i projekcije i potencijale obnovljivih izvora energije u budućnosti. Pfeifer, pak, će održati predavanje ‘Energetska tranzicija EU prema sustavu temeljenom na obnovljivim izvorima energije’ u kojem će biti riječi o ključnim pitanjima koja donosi European Green Deal, načinima na koje današnja znanost modelira energetski sustav budućnosti i prilikama koje pruža cjelovita energetska tranzicija. Tribina se održava u četvrtak 30. siječnja 2020. u 19,00 sati u prostorijama HPEU u Zagrebu, a moderirat će ju potpredsjednik Mladeži HPEU Bruno Rukavina.

Zašto Nizozemska toliko zaostaje u korištenju obnovljivih izvora energije? Nizozemska je danas daleko iza većine drugih zemalja EU u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. U 2018. godini samo 7,4%  energije koja se koristi u Nizozemskoj došlo je iz održivih izvora,  Zapravo je najudaljenija od postizanja pojedinačnih ciljeva obnovljive energije za ovu godinu, budući da taj udio mora biti najmanje 14 posto do kraja 2020. godine.

S početkom 2020. počinje uzbudljiva godina i desetljeće za globalnu zajednicu geotermalne energije, objavilo je Međunarodno geotermalno udruženje (IGA) koja nastavlja svoj put ka globalnom unapređivanju geotermalnog razvoja kroz svoje aktivnosti, između ostalog, predstavljajući i geotermalne izvore na međunarodnim energetskim događajima. Danas geotermalne elektrane djeluju u 29 zemalja s ukupnim instaliranim kapacitetom proizvodnje električne energije od 15.400 MW na kraju 2019. godine. Prema instaliranom kapacitetu, vodeće zemlje su SAD, Indonezija, Filipini, Turska, Novi Zeland i Meksiko.

GM ulaže 2,2 milijarde dolara u Detroitu: tvornica će proizvoditi samo električna vozila. Ova investicija donijet će 2.200 novih radnih mjesta nakon što pogon bude u potpunosti operativan.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: