Newsletter, 24. siječanj 2020.

Hrvatska je povećala udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji u 2018., svrstavši se među zemlje EU koje su premašile propisanu razinu za 2020. godinu, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata. U 2018. godini udio energije dobivene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije dosegnuo je 18 posto na razini EU-a, što je povećanje za pola postotna boda u odnosu na godinu ranije. U odnosu na 2004., prvu godinu za koju postoje podaci, udio je više nego udvostručen, s tadašnjih 8,5 posto.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Končar D&ST i Electro Team potpisali su ugovor vrijedan 2,25 milijuna eura za proizvodnju i isporuku pet transformatora te nabavu i isporuku rezervnih dijelova i specijalnih alata za HE Perućica. Ugovor će se, prema najavama, realizirati do 2022. godine.

Njemačka je dodala 1100 MW novog offshore vjetra u mrežu u 2019. godini. Tijekom 12 mjeseci ugrađeno je oko 160 turbina, navodi se u godišnjem istraživanju koje je objavio Deutsche WindGuard. “Električna energija iz energije vjetra na moru je isplativa, pouzdana i konkurentna”, kaže se u zajedničkoj izjavi industrijskih udruženja. Međutim, napomenuto je da tržištu prethodi malo ili nimalo novih  MW koji će se dodati do 2023. godine.

Francuska energetska grupacija Engie prodala je 74% udjela u 12 svojih indijskih solarnih projekata investicijskoj kući Edelweiss Group. Ulagač sa sjedištem u Mumbaju će steći kontrolni udio u 813 MW solarnih kapaciteta. Transakcija će omogućiti francuskoj tvrtki za fosilna goriva da smanji neto dug za više od 400 milijuna eura.

Američki proizvođač električnih vozila Tesla istisnuo je njemački Volkswagen s pozicije drugog proizvođača automobila u svijetu po tržišnoj vrijednosti iako po broju isporučenih automobila i dalje uvelike zaostaje za njemačkom kompanijom. U srijedu su Tesline dionice porasle četiri posto pa je tržišna vrijednost kompanije premašila 100 milijardi dolara. Time je istisnuo s druge pozicije u svijetu VW-a. Vodeću poziciju drži japanska Toyota s 230 milijardi dolara.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: