Newsletter, 17. siječanj 2020.

Tvrtka Nina Commerce u sklopu koje posluje lanac trgovina Planet obuća, započela je u lipnju 2018. s projektom izgradnje fotonaponske elektrane za vlastite potrebe na svom objektu na adresi Slavonska avenija 19 a u Zagrebu. Danas su gotovi radovi i solarna elektrana na krovu zgrade Planet obuće spremna je za rad. Projekt je vrijedan 1.976.823,00 kuna, od čega je EU sufinancirala 1,22 milijuna kuna.

Vlada Federacije BiH dala je, na jučerašnjoj sjednici u Mostaru, prethodne suglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola za više privrednih društava. Tako je suglasnost dana JP Elektroprivredi BiH Sarajevo za izgradnju vjetroelektrane Podveležje, instalirane snage 48 MW (16×3 MW), odobrene snage priključenja 48 MW (16×3 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 119,8 GWh, a koja se planira graditi na lokalitetu Podveležja na području Grada Mostara.

Budući da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula svoju ambiciju da potroši najmanje tri bilijuna eura na sljedeću fazu europske energetske tranzicije, SolarPower Europe ponovio je poziv na industrijsku strategiju za PV.

Njemački dužnosnici složili su se o planu gašenja elektrana na ugljen do 2030. godine, što znači da će operateri dobiti odštetu u milijardama eura, objavila je vlada te zemlje. Prije godinu dana, vijeće koje je imenovala berlinska vlada preporučilo je da Njemačka prestane koristiti ugljen za proizvodnju električne energije najkasnije do 2038., u sklopu napora u borbi protiv klimatskih promjena. Napori u tom cilju posljednjih mjeseci zastaju, s obzirom na to da su neka područja u istočnoj Njemačkoj ovisna o ugljenu.

Sve vijesti iz svijeta energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: