Newsletter, 10. siječanj 2020.

Izdvajamo:

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade novim direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imenovan je Siniša Kukić, javlja dnevnik.hr. Riječ je o bivšem zamjeniku generalnog direktora Hrvatskih voda iz vremena SDP-ove vlade. Siniša Kukić i danas je aktivni član SDP-a, a kumski je povezan s Nenadon Stazićem. Njegovo imenovanje podržali su ministri i vodeći HDZ-ovi kadrovi iz Slavonije. Kukić dolazi na poziciju Dubravka Ponoša koji je smijenjen nakon što je sam objavio snimku na kojoj vrijeđa i prijeti Mislavu Kotarcu, predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu.

GEN-I je instalirao solarnu elektranu za Telemach u Sloveniji. Slovenska telekomunikacijska kompanija Telemach službeno je otvorila solarnu fotonaponsku elektranu snage 242 kW koja sadrži 866 fotonaponskih BISOL polikristalnih modula instaliranih na 3.000 četvornih metara krova poslovne zgrade Telemacha u Ljubljani. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 254.100 kWh.

Tehnološka poboljšanja smanjila su ukupne troškove offshore vjetroelektrana i otvorila nova mjesta koja su ranije bila nepristupačna. Ovi trendovi kretanja ubrzavaju prihvaćanje vjetroelektrana širom svijeta i usmjeravaju globalno tržište offshore vjetroagregata ka monumentalnom rastu. Nedavna analiza tvrtke Frost & Sullivan predviđa da će tržište vjetroagregata rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 22,5% između 2018. i 2025. godine, a prihodi će se povećati sa 7,4 milijarde na 30,5 milijardi dolara u 2025.

Globalni kapaciteti offshore vjetroelektrana dosegnut će 165 GW do kraja desetljeća i na putu su da dosegnu 418 GW do 2040. godine, prema novom istraživanju britanskih analitičara Rethink Energy. Rast će zahtijevati oko 1,3 bilijuna dolara ulaganja i stvoriti osam milijuna radnih mjesta. Azijsko-pacifička regija je na putu da preuzme poziciju Europe kao najveće tržište novih postrojenja, a Kina od Velike Britanije kao zemlje s najviše instaliranim kapacitetom do 2026. godine.

InBev, proizvođač Budweisera i niza drugih piva, potpisao je ugovor o kupovini solarne energije od 130 MW, dosad najveći „paneuropski korporativni solarni PPA“. Ugovor s njemačkim proizvođačem obnovljivih izvora energije BayWa r.e. omogućit će električnu energiju za 14 pivovara u zapadnoj Europi i najnoviji je dio nastojanja korporacije InBev za 100 posto obnovljivim izvorima energije i još jedan znak rastućeg europskog korporativnog PPA tržišta. BayWa će financirati i razviti dva nova solarna projekta u Španjolskoj, ukupne snage 200 MW. Završetak projekata – jedan od njih trebao bi se zvati Budweiser Solar Farm – očekuje se do ožujka 2022.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: