Najveća svjetska plutajuća VE počela s proizvodnjom energije

WindFloat Atlantic projekt/EDPR
WindFloat Atlantic projekt/EDPR

Najveća svjetska plutajuća vjetrelektrana instalirana je uz obalu Portugala i spojena na mrežu, a ima kapacitet od 8,4 MW. Druga turbina farme već je stigla na lokaciju, a treća je gotovo spremna. Moći će proizvesti dovoljno energije za opskrbu 60.000 korisnika svake godine.

Projekt WindFloat Atlantic podržali su europske energetske tvrtke EDP Renovaveis, Engie i Repsol. Tri turbine s kombiniranim kapacitetom od 25 MW pomoći će u poboljšanju ekonomske održivost plutajuće vjetroelektrane na sve konkurentnijem tržištu obnovljivih izvora energije. Plutajuće turbine mogle bi imati i prednost u gradnji u odnosu na tradicionalne offshore platforme jer se mogu jednostavnije postaviti. Uzgred rečeno, turbine u Portugalu lebde 100-injak metara iznad morskog dna.

Brojne tvrtke, uključujući norveški Equinor i Royal Dutch Shell , uložile su u ‘plutajući vjetar’. Zemlje poput Francuske, Južne Koreje i Japana imaju ambicije u opskrbu električnom energijom s niskim udjelom ugljika i ograničena područja s plitkim morskim dnom pa mogu biti velika tržišta za tehnologiju.

Engie i EDPR udružili su snage početkom ove godine u razvoju vjetroelektrana na moru u SAD-u i Europi, s ambicijom da do 2025. postanu jedan od prva dva proizvođača. Njihov poticaj na razvoj plutajuće tehnologije vjetra mogao bi im pomoći da uspostave ranu prednost u onome što bi moglo postati masivno globalno tržište. Ipak, kako pokazuju prognoze, zbog relativno većih troškova plutajuće tehnologije, razvoj gigavatnih razmjera vjerojatno se neće dogoditi barem naredno desetljeće.

Windfloat Atlantic projekt

Izvor: Repsol