Na planini Oštrc gradit će se VE vrijedna 35 milijuna eura

Ilustracija/Jason Blackeye, Unsplash
Ilustracija/Jason Blackeye, Unsplash

Tvrtka Relax iz Posušja radi na izgradnji vjetroelektrane na planini Oštrc iznad Posušja, projektu vrijednom 35 milijuna eura. Električnu energiju iz obnovljivog izvora energije VE Oštrc će proizvoditi s osam vetroturbina ukupno instalirane snage 28,2 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 94 GWh električne energije, što je dovoljno za opskrbu svih domova u Posušju, Grudama i Ljubuškom.

Snaga i smjer vjetra, piše portal ekapija, kontinuirano se prate i snimaju već pet godina i na osnovu dobivenih podatka rađene su sve potrebne studije koje pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vetroelektrana u BiH.

Relax je potpisao ugovor o koncesiji temeljem kojeg je stekao pravo na izgradnj vjetroelektrane na lokaciji Oštrc u Posušju u periodu od 30 godina i na ime koncesijske naknade plaćat će iznos od 2,5 posto od ukupne vrijednosti proizvedene električne energije.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH dala je na prošlotjednoj Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije prethodne suglasnosti u postupku izdavanja energetske dozvole tvrtki VE Gradina iz Tomislavgrada za prvu fazu gradnje vjetroelektrane Gradina, spomenutoj tvrtki Relax iz Posušja za izgradnju VE Oštrc, Tomkup iz Tomislavgrada za VE Baljci i Kamen-Dent iz Mostara za VE Pakline 2.

Izvor: ekapija

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »