Europska komisija objavila prijedlog prvog europskog zakona o klimi

Pixabay

Europska komisija (EK) objavila je prijedlog prvog europskog zakona o klimi kojim bi se politički preuzeta obveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine pretvorila u obvezu sa zakonskom snagom. Istovremeno je EK pokrenula javne konzultacije o budućem europskom klimatskom paktu, koje će trajati 12 tjedana. Na temelju ishoda javnih konzultacija Komisija će pripremiti klimatski pakt.

“Zakon o klimi je pravni prijevod naše političke obveze, to je sama srž Europskog zelenog plana. Zakon nudi predvidljivost i transparentnost za europsku industriju i investitore, daje smjernice za našu strategiju zelenog rasta i jamči da će tranzicija biti postupna i pravedna”, istakla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Prijedlog zakona uključuje i mjere za praćenje napretka u ispunjavanju cilja klimatske neutralnosti. Komisija je najavila da će nakon sveobuhvatne procjene učinka predložiti novi cilj smanjenja stakleničkih plinova do 2030. godine i predložiti dopunu zakona o klimi.

Do lipnja sljedeće godine Komisija će provesti reviziju svih relevantnih političkih instrumenata kako bi se postiglo dodatno smanjenje stakleničkih plinova do 2030. Do rujna 2023. godine i nakon toga svakih pet godina, EK će ocjenjivati konzistetnost mjera na europskoj i na nacionalnim razinama s ciljem ispunjavanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Komisija predlaže da dobije ovlasti za izdavanje preporuka zemljama članicama koje ne slijede cilj o klimatskoj neutralnosti. Države članice bile bi dužne uzeti u obzir te preporuke i objasniti razloge zašto to čine.

Više informacija možete pronaći na stranicama Europske komisije: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_335

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »