IRENA: Rekordnih 260 GW novih kapaciteta obnovljivih izvora instalirano u 2020.

Foto: Unsplash

Rekordnih 260 GW novih kapaciteta obnovljivih izvora energije instalirano je u svijetu 2020., unatoč utjecaju pandemije, što je premašilo rast u 2019. godini za 50 posto, pokazuju podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

IRENA-in izvještaj ‘Renewable Capacity Statistics 2021’ pokazuje da je udio obnovljive energije u svim novim proizvodnim kapacitetima znatno porastao drugu godinu zaredom. Više od 80 posto svih novih postrojenja za proizvodnju električne energije instaliranih prošle godine proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, pri čemu dominiraju sunčeva i energija vjetra.

Na kraju 2020. globalni kapacitet obnovljive energije iznosio je 2 799 GW, a hidroenergija i dalje predstavlja najveći udio (1 211 GW) iako solar i vjetar brzo sustižu. Ta dva izvora obnovljive energije dominirala su proširenjem kapaciteta u 2020. sa 127 GW (solar) i 111 GW (vjetar) novih instalacija.

Rast kapaciteta obnovljive energije/ Foto:IRENA

Kina i SAD bila su dva ključna tržišta rasta. Kina, sada već najveće svjetsko tržište obnovljivih izvora energije, dodala je 136 GW prošle godine, a glavnina dolazi od vjetra (72 GW) i sunca (49 GW). SAD je instalirao prošle godine 29 GW obnovljivih izvora, gotovo 80 posto više nego u 2019., uključujući 15 GW sunčeve energije i oko 14 GW vjetra. Afrika se nastavila kontinuirano širiti s porastom od 2,6 GW, nešto više nego u 2019., dok je Oceanija i dalje bila regija s najbržim rastom (+18,4 posto) iako je njezin udio u globalnom kapacitetu mali i gotovo cijelo širenje dogodilo se u Australiji.

Povećani udio obnovljivih izvora energije djelomično se može pripisati stavljanu izvan pogona elektrana koje proizvode energiju iz fosilnih goriva u Europi, Sjevernoj Americi i po prvi puta diljem Euroazije (Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Ruska Federacija i Turska). Ukupni dodaci postrojenja na fosilna goriva pali su sa 64 GW u 2019. na 60 GW u 2020. godini.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »