Energetska tranzicija prilika je za jačanje gospodarstva i stvaranje milijuna radnih mjesta

IRENA (2020), Global Renewables Outlook: Energy transformation 2050

Napredovanje energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima prilika je za ispunjavanje međunarodnih klimatskih ciljeva uz jačanje gospodarskog rasta, stvaranje milijuna radnih mjesta i poboljšanje ljudskog blagostanja do 2050. godine, otkriva prvi Global Renewables Outlook Međunarodne agencija za obnovljive izvore energije (IRENA).

Iako put prema dekarbonizaciji zahtijeva ulaganje do 130 milijardi dolara, društveno-ekonomski dobici od takve investicije bili bi ogromni. Transformacija energetskog sustava mogla bi povećati kumulativni rast globalnog BDP-a za 98 bilijuna dolara do 2050., što bi gotovo učetverostručilo radna mjesta na 42 milijuna, priopćili su iz IRENA-e.

Poslovi u sektoru obnovljivih izvora energije u 2050./Global Renewables Outlook, IRENA

“Vlade se suočavaju s teškim zadatkom da dovedu pod kontrolu situaciju u zdravstvu, dok istovremeno uvode mjere za oporavak. Kriza je otkrila duboko ugrađene ranjivosti postojećeg sustava, a izvješće IRENA-e pokazuju načine izgradnje održivijeg, pravednijeg i otpornijeg gospodarstva. Ubrzavanjem korištenja obnovljivih izvora energije vlade mogu postići više ekonomskih i socijalnih benefita”, poručio je Franceso La Camera, generalni direktor IRENA-e.

Outlook razmatra energetske sustave, investicijske strategije i političke okvire potrebne za upravljanje tranzicijom te istražuje načine smanjenja globalnih emisija CO2 za najmanje 70 posto do 2050. Kako se ističe, klimatski siguran put zahtijevao bi kumulativne energetske investicije u iznosu od 110 milijardi dolara do 2050. godine, a postizanje ugljične neutralnosti zahtijevalo bi još dodatnih 20 milijardi dolara.

U izvještaju je stavljen naglasak i na energetske i socio-ekonomske puteve tranzicije u 10 regija širom svijeta. Očekuje se da će sve regije imati veći udio korištenja energije iz obnovljivih izvora, s time da su jugoistočna Azija, Latinska Amerika, EU i subsaharska Afrika spremne do 2050. doseći 70-80 posto udjela obnovljivih izvora u svom energetskom miksu. Sve bi regije također svjedočile o neto povećanju radnih mjesta u energetskom sektoru usprkos gubicima s fosilnim gorivima.

Podizanje ambicija na regionalnoj i nacionalnoj razini bit će presudno za ispunjavanje energetskih i klimatskih ciljeva i postizanje socijalno-ekonomskog blagostanja. Jača koordinacija na međunarodnoj, regionalnoj i domaćoj razini bit će jednako važna, pri čemu će se financijska podrška usmjeravati tamo gdje je to potrebno, zaključuje se u izvještaju.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »