Industrija vjetra traži zabranu odlaganja lopatica na odlagališta u Europi

Foto: Unsplash

WindEurope je zatražio zabranu odlaganja lopatica vjetroagregata na odlagališta do 2025. Europska se industrija vjetra aktivno obvezuje na ponovnu upotrebu, recikliranje ili oporavak 100 posto neaktivnih lopatica, priopćili su iz europskog udruženja.

Danas je standardni životni vijek kopnene vjetroelektrane oko 20-25 godina. Čak 85-90 posto ukupne mase vjetroagregata već se može reciklirati. Većina komponenata – uključujući čelik, cement, bakrenu žicu, elektroniku i prijenosnike, imaju uspostavljen kružni tijek za recikliranje. Međutim, lopatice vjetroagregata izazovnije je reciklirati jer sadrže složene kompozitne materijale. Ti kompoziti poboljšavaju performanse vjetroagregata, omogućuju lakše i duže oštrice s optimiziranom aerodinamikom, no njihova konfiguracija također predstavlja izazove za recikliranje. 

U WindEuropeu navode da se takvi kompoziti ne koriste samo u lopaticama vjetroagregata, već i da su važni materijali u sektorima kao što su zrakoplovstvo, auto industrija, pomorski promet, aeronautika, građevinarstvo, itd.. Dostupne su neke tehnologije za recikliranje kompozitnih materijala u lopaticama, a i sve veći broj tvrtki nudi usluge recikliranja kompozita, no ta rješenja još nisu dovoljno zrela, široko dostupna u industrijskim razmjerima i / ili troškovno konkurentna. Da bi ove tehnologije bile komercijalno isplative, ističu u WindEuropeu, bit će potrebna predanost kreatora politike i industrije za oporabu sirovina.

Na najzrelijim europskim tržištima energije vjetra prve su turbine pri kraju svog radnog vijeka. Broj lopatic koje su do sada stavljene iz upotrebe i dalje ostaje nizak, no povećavat će se tijekom sljedećih godina. WindEurope očekuje da će oko 25.000 tona lopatica godišnje završiti svoj radni vijek do 2025. godine. Njemačka i Španjolska će imati najveći broj neaktivnih lopatica, a slijedi Danska.

U WindEuropeu poručuju da vlade mogu igrati odlučujuću ulogu u upravljanju kružnošću lopatica vjetroagregata. Trebali bi, ističu, povećati financiranje istraživanja i razvoja u komercijalizaciji i proširivanju različitih tehnologija recikliranja lopatica. EU bi također trebala osigurati financiranje istraživanja i razvoja za poticanje razvoja i uporabe novih materijala za lopatice.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »