Indija sve zelenija – u pet godina dodala 50 GW kapaciteta OIE

Energetski miks Indije/CleanTechnica

Indija je dodala 50 GW kapaciteta obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav u posljednjih pet godina, što je veliko postignuće za zemlju u kojoj dvije trećine kapaciteta i dalje koristi fosilna goriva za proizvodnju električne energije. Prema vladinim podacima, između ožujka 2015. i prosinca 2019. godine Indija je dodala 98 GW snage za proizvodnju električne energije, od čega se 52 posto temeljilo na tehnologijama obnovljivih izvora energije u kojima je dominirala solarna energija, što je dovelo 30 GW novih projekata. Tijekom posljednjih pet godina, kapacitet solarne energije u Indiji povećao se za više od 10 puta – na 33,7 GW (na dan 31. prosinca 2019. godine).

U vjetroenergetskom sektoru dodano je nešto više od 14 GW novih kapaciteta. Došlo je do usporavanja dodavanja novih kapaciteta zbog prelaska vlade prema konkurentnom aukcijskom sustavu početkom 2017. godine. S instaliranim kapacitetom od 37,5 GW na kraju 2019. vjetroelektrane bi uskoro mogle izgubiti svoju poziciju vodeće tehnologije obnovljivih izvora energije u Indiji od konkurentnije solarne energije.

Kapacitet proizvodnje energije temeljen na proizvodnji biomase i biogorivu više se nego udvostručio – sa 4,4 GW na 9,8 GW tijekom istog razdoblja. No rast kapaciteta ovih tehnologija naglo je usporio dodavanjem samo 1 GW od ožujka 2018. godine. Kad je riječ o hidroenergiji i velikim hidro projektima (veći od 25 MW), samo je 4 GW novih kapaciteta dodano tijekom tog razdoblja. Nuklearna energija je prošla čak i lošije s dodatnim 1 GW novih kapaciteta.

Također, u posljednjih pet godina dodano je 42 GW novih kapaciteta fosilnih goriva (ugljen, dizel i plin). Očekivano, ugljen je bio dominantna tehnologija – dodano je 41 GW snage. U 12 od 18 tromjesečja (do kraja prosinca 2019.), dodani kapaciteti tehnologija obnovljivih izvora energije premašili su kapacitete temeljene na fosilnim gorivima. U ožujku 2015. udio fosilnih goriva u instaliranom kapacitetu Indije iznosio je 69,5 posto, a smanjio se na 62,6 posto u prosincu 2019. Udio tehnologija obnovljivih izvora energije porastao je u istom periodu s 13,2 posto na 23,3 posto u istom razdoblju.

Izvor: CleanTechnica

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »