IEA upozorava: Emisije CO2 će porasti na 33 milijarde tona ove godine

Foto: Pixabay

Globalne emisije ugljičnog dioksida naglo će porasti za 1,5 milijardi tona u 2021. godini, što je drugo najveće povećanje u povijesti, pokazuje novo izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) ‘Global Energy Review 2021’. To bi bio najveći godišnji porast emisija od 2010. i karbonski intenzivnog oporavka od globalne financijske krize, objavila je IEA.

Izvješće procjenjuje da će se emisije CO2 ove godine povećati za gotovo pet posto, na 33 milijarde tona. Ključni pokretač je potražnja za ugljenom koja bi trebala rasti za 4,5 posto, pri čemu sektor električne energije čini tri četvrtine ovog povećanja.

“Globalne emisije ugljika ove će godine skočiti za 1,5 milijardi tona, vođene ponovnim porastom upotrebe ugljena u elektroenergetskom sektoru. Ovo je zastrašujuće upozorenje da je gospodarski oporavak od krize izazvane pandemijom Covid-19 trenutno sve samo ne održiv za naše podneblje. Ako vlade širom svijeta ne krenu brzo smanjivati ​​emisije, vjerojatno ćemo se suočiti s još gorom situacijom u 2022. ”, upozorio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Globalna potražnja za energijom trebala bi se povećati za 4,6 posto u 2021., predvođena tržištima u razvoju, što će je gurnuti iznad razine iz 2019. Potražnja za svim fosilnim gorivima će znatno rasti ove godine, a ugljen i plin će porasti iznad razine iz 2019. godine. Nafta se također snažno oporavlja, ali očekuje se da će ostati ispod vrhunca iz 2019., budući da je zrakoplovni sektor i dalje pod pritiskom. Više od 80 posto predviđenog rasta potražnje za ugljenom u 2021. treba doći iz Azije, predvođene Kinom. Upotreba ugljena u SAD-u i EU također će se povećati, ali ostat će znatno ispod razine prije krize.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora trebala bi skočiti za više od osam posto u 2021., što predstavlja više od polovice povećanja ukupne opskrbe električnom energijom u svijetu. Najveći doprinos tom rastu imaju solarna energija i vjetar koji su na putu najvećeg godišnjeg porasta u povijesti. Predviđa se da će proizvodnja električne energije iz vjetra porasti za 275 TWh, ili oko 17 posto, u odnosu na prošlu godinu. Očekuje se da će se proizvodnja električne energije iz solara povećati za 145 TWh, što je gotovo 18 posto više u odnosu na prošlu godinu. Njihova kombinirana proizvodnja na putu je da dosegne više od 2800 TWh u 2021. godine.

Obnovljivi izvori trebali bi osigurati 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu u ovoj godini, što je njihov najveći udio u energetskom miksu od početka industrijske revolucije. Očekuje se da će na Kinu činiti gotovo polovicu globalnog povećanja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, a slijede je SAD, EU i Indija.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »