Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 za 45%, a ugljen će napustiti 2033.

Foto: Vlada RH

Hrvatska će zaštititi 30 posto Jadranskog mora pod svojom jurisdikcijom te će do 2030. zasaditi dodatnih milijun stabala godišnje, rekao je u utorak, 2. studenog, u Glasgowu premijer Andrej Plenković istaknuvši da će klimatske promjene nepovratno pogoršati živote, no da se ambicioznijim djelovanjem to može ublažiti.

Plenković je govorio na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) gdje su svjetski čelnici iznosili planove i obećanja svojih država za očuvanje okoliša. „Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije ugljikovog dioksida tako što će do 2030. godine zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje. Kao zemlja tisuću otoka, Hrvatska namjerava pridonijeti globalnom cilju zaštite oceana tako što će pod zaštitu staviti 30 posto mora pod nacionalnom jurisdikcijom. Hrvatska će u cilju EU da do 2030. godine smanji emisije ugljika za 55 posto sudjelovati sa, za nas veoma visokih 45 posto, a ugljen će napustiti 2033., no nastojat će to postići i ranije“, rekao je hrvatski premijer u svom govoru na konferenciji COP26.

Naglasio je da Hrvatska zaštitu prirode uzima ozbiljno, da ima četvrti najmanji ugljični otisak po glavi stanovnika u Europskoj uniji te da je ukupno 38 posto zemlje pod zaštitom. „Hrvatsko šumarstvo ima stoljećima dugu tradiciju održivog upravljanja. S 93 posto certificiranih šuma, naša stopa apsorpcije ugljika po glavi stanovnika je dvostruko veća od EU prosjeka”, rekao je Plenković.

Upozorio je kako će klimatske promjene nepovratno pogoršati živote budućih generacija čak i uz najodlučnije djelovanje sada, no da se to pogoršanje može umanjiti. „Na nama je, kao liderima, ne samo kao zabrinutim pojedincima, da donesemo i provedemo politike koje će to postići. U najmanju ruku, moramo ostvariti ciljeve već skopljenih klimatskih sporazuma te djelovati snažnije na njihovom ispunjavanju”, naglasio je hrvatski premijer i pozvao na ambicioznije politike u borbi protiv klimatskih promjena.

Cijeli govor možete pročitati OVDJE.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »