Globalni rast solarnih kapaciteta nastavlja se i u 2020. godini

Izvor: Ilustracija, Andreas Gucklhorn/Unsplash
Izvor: Ilustracija, Andreas Gucklhorn/Unsplash

Očekuje se da će ove godine na mrežama diljem svijeta biti priključeno više od 140 GW novih solarnih postrojenja, što je porast od gotovo 15% u odnosu na 2019. godinu, pokazuju najnoviji podaci IHS Markita.

Kapacitet instaliranih postrojenjima koji bi se trebala dodati u 2020. godini bio bi sedam puta veća od ukupne operativne flote od prije desetljeća, napomenula je analitička skupina, sa znatnim rastom i u pogledu geografskog dosega jer će 43 zemlje imati instalirani kapacitet solarnih elektrana veći od 1 GW (sedam zemalja bilo je u 2010.).

“Još jedna godina dvoznamenkastog rasta globalne potražnje u 2020. godini dokaz je stalnog i eksponencijalnog rasta solarnih i fotonaponskih instalacija u posljednjem desetljeću”, rekao je Edurne Zoco, direktor za čistu tehnologiju i obnovljive izvore IHS Markita.

Ako je prošlo desetljeće bilo u znaku tehnoloških inovacija, smanjenja troškova, velikih subvencija i domacije nekolicine tržišta, onda novo desetljeće označava desetljeće nastajanja nesubvencionirane solarne energije, diverzifikacije i širenja potražnje za solarnim instalacijama širom svijeta, novih korporativnih igrača i povećanja konkurentnost u odnosu na konvencionalne izvore energije.

Prema izračunima IHS-a, Kina će i dalje biti zaslužna za najveći udio novih postrojenja, ali pretjerano oslanjanje na Kinu, kada je riječ o rastu globalnog kapaciteta solarnih postrojenja, nastavit će se smanjivati ​​u narednim godinama.

„Kina će ostati na vodećem položaju u ukupnim solarnim instalacijama. No ovo će se desetljeće pojaviti nova tržišta u jugoistočnoj Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom Istoku”, rekao je Zoco.

U SAD-u, drugom po veličini svjetskom tržištu solarne energije, IHS Markit očekuje da će 2020. godine solarne instalacije narastati 20%, a Kalifornija, Teksas, Florida, Sjeverna Karolina i New York bit će ključni pokretači rastuće potražnje u narednih pet godina.

U Europi, gdje su se intstalacije gotovo udvostručile u 2019. godini, analitička skupina predviđa da će se rast nastaviti s dodatnih 24 GW (godišnjoi rast od pet posto), vođen Španjolskom, Njemačkom, Nizozemskom, Francuskom, Italijom i Ukrajinom , što bi moglo predstavljati 63 posto ukupnih novih intstaliranih kapaciteta EU.

U Indiji, gdje se nesigurnosti politike i utjecaj uvoznih carina nasolarne module kombiniraju s usporenom izgradnjom u 2019., očekuje se da će instalacije ponovno rasti i nadmašiti 14 GW u 2020. godini.

Izvor: Recharge