Rezultati natječaja: GEN-I će graditi svoju prvu sunčanu elektranu u Sjevernoj Makedoniji

Skoplje, Sjeverna Makedonija/Dimitris Vetsikas, Pixabay

Nakon objave rezultata prvog natječaja za izgradnju solarnih sustava na državnom zemljištu koje je provela Sjeverna Makedonija, GEN-I napreduje na putu proizvodnje solarne energije velikih razmjera u regiji, piše Poslovni.hr. U sklopu prvog natječaja za solarne fotonaponske konstrukcije na državnom zemljištu koje je provela Sjeverna Makedonija tvrtki GEN-I dodijeljena su tri od 11 zemljišta, što ujedno predstavlja 17 MW od ukupno ponuđenih 35 MW te najveći kapacitet dostupan jednom investitoru.

Projekt uključuje prvu solarnu elektranu tvrtke GEN-I u Makedoniji, a izgradit će je i njom upravljati tvrtka GEN-I Sonce DOOEL Skopje. Građevinski radovi trebali bi započeti početkom 2021. godine, a elektrana će biti u potpunosti operativna do početka 2023. godine. Solarna elektrana, koja će biti locirana u Amzabegovu u Sjevernoj Makedoniji, prema planu bi trebala opskrbljivati tržište Sjeverne Makedonije kao i regionalna tržišta.

Novo rješenje za javne natječaje za obnovljive izvore energije dodjeljuje pravo na izgradnju i proizvodnju solarne energije na 50 godina, s time da država osigurava prenamjenu zemljišta u građevinsko, odobrenje građevinskih dozvola i korištenja zemljišta kao i povezanost s mrežom. Ovo su ključni koraci koji omogućavaju potpuno otključavanje potencijala ulaganja u solarne sustave, a koje je Vlada Sjeverne Makedonije prepoznala kao ključne za ispunjenje svojih ciljeva vezanih uz održivost kao i klimatskih ciljeva.

„Sretni što smo što nakon objave rezultate natječaja, kojima nam je osigurano pravo na korištenje zemljišta u trajanju od 50 godina i prodaju solarne energije, možemo najaviti izgradnju prve solarne elektrane u vlasništvu tvrtke GEN-I. Uvjeti natječaja iznimno su dobro osmišljeni te su se bavili s tri ključna izazova koja inače znaju otežavati investicije u solarne sustave i pružili zajamčenu državnu potporu za prenamjenu državnih parcela u građevinsko zemljište, potporu vezanu uz građevinske dozvole i korištenje zemlje – kao i povezanost na mrežu“, izjavio je Igor Koprivnikar, direktor tvrtke GEN-I Sonce DOOEL Skopje i član uprave tvrtke GEN-I.

Ulaganje u ovu solarnu elektranu predstavlja prvo takvo sudjelovanje tvrtke GEN-I na javnim natječajima za izgradnju solarnog sustava u regiji, a ponuda je odabrana zbog velikog solarnog potencijala u Sjevernoj Makedoniji. Ulaganje ujedno predstavlja kamen temeljac za realizaciju ambiciozne strategije tvrtke GEN-I da postane pokretačka snaga zelene transformacije u regiji. U Sloveniji je GEN-I sa svojim brendom GEN-I Sonce već prepoznat kao zeleni pionir sa značajnim iskustvom koje uključuje izgradnju više od 1.000 kućnih solarnih elektrana na krovovima za potrošnju u domaćinstvima, prvu solarnu elektranu za kolektivnu vlastitu potrošnju kao i inovativna rješenja e-mobilnost. Nedavno je GEN-I proširio te aktivnosti i na hrvatsko tržište, postavljanjem prve solarne elektrane za vlastitu potrošnju gospodarskih zgrada te je omogućio punjenje električnih vozila korisnicima usluga e-mobilnosti s obje strane hrvatsko-slovenske granice.

Izvor: Poslovni dnevnik

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »