Fosilna goriva prvi put nisu više primarni izvor energije u EU-u

Foto: Unsplash

Novo izvješće Europske komisije pokazuje da su obnovljivi izvori energije prvi put pretekli fosilna goriva kao glavni izvor energije u Europskoj uniji. Izvješće za 2021. otkriva da obnovljivi izvori energije generiraju 38 posto struje u Europskoj uniji, a fosilna goriva generiraju 37 posto. Rezultati su objavljeni dok se članice Europske unije suočavaju s velikim porastom cijene energenata.

Prilikom predstavljanja izvješća Europska komisija je poručila da je postignut napredak u brojnim područjima, ali će biti potrebni veći napori kako bi se postiglo smanjenje emisije CO2 za najmanje 55 posto do 2030. te kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije, ali nisu uspjeli postići dogovor o srednjoročnim i dugoročnim mjerama za stabilizaciju energetskog tržišta.

Ministri su pozdravili nedavni prijedlog Komisije da se ciljanim mjerama pomogne siromašnim kućanstvima i malim poduzećima, poput potpore siromašnijim stanovnicima u plaćanju računa, privremenoj odgodi plaćanja, privremenim smanjivanjem poreza i trošarina. Riječ je o mjerama koje su u nadležnosti država članica i mnoge su već poduzele korake u tom smjeru kako bi spriječile udar rasta cijena energenata na životni standard. Međutim, kada je riječ o mjerama koje bi se trebale donijeti na europskoj razini, stvar izgleda drukčije. Devet zemalja članica, Austrija, Danska, Estonija, Finska, Irska, Latvija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka odbile su prijedlog druge skupine zemalja, koju predvode Francuska i Španjolska, da se reformira način na koji se određuju veleprodajne cijene električne energije. Zajedničkoj izjavi devet zemalja naknadno su se pridružile Švedska i Belgija.

IZVOR: HINA

Newsletter 20. svibanj 2022

IZDVAJAMO: Pokret otoka: Najava europske konferencije ‘Dani dobroga vjetra’ Pokret Otoka u cijelosti prenosi intervju kojem Maja Pokrovac, direktorica OIEH, za Poslovni dnevnik govori o

Pročitaj više »

Newsletter 17. svibanj 2022

IZDVAJAMO: RESInvest konferencija u Bukureštu Danas počinje RESinvest konferencija u glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu. Njezin cilj je okupiti čelne ljude energije vjetra i solarne industrije

Pročitaj više »