Europski zeleni plan: Novi mehanizam financiranja za veću proizvodnju obnovljive energije

Zastava Europske unije/Pixabay

Europska komisija uvela je novi mehanizam za financiranje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, koji pruža mogućnosti za bližu suradnju država članica Europske unije. Pravila stupaju na snagu početkom 2021. godine, prenosi portal Balkan Green Energy News. Vlade će se moći odlučiti za dobrovoljni financijski doprinos za zelenu energiju u drugim zemljama EU-a, a ulaganje će se u konačnici uračunati u postizanje domaćih ciljeva.

Postojeći mehanizmi suradnje već uključuju zajedničke projekte i sustave potpore, a dodatni model će pomoći u pokrivanju manjka u potrebnom financiranju i povećanju isplativosti uvođenja energije iz obnovljivih izvora jer će se postrojenja graditi u područjima koja su povoljna za to u smislu zemljopisnog položaja i prirodnih resursa.

Primjerice, države članice koje nemaju izlaz na more mogu sudjelovati u izgradnji vjetroelektrana na moru, a one s manje sunčanih sati bit će uključene u izgradnju solarnih elektrana u južnim regijama. Najavljeno je da će spomenuti mehanizam financiranja olakšati onim regijama čije se gospodarstvo suočava s poteškoćama pokretanje projekata s mrtve točke.

Proizvedena energija bit će uključena u ispunjavanje ciljeva za zelenu energiju i klimu za sve zemlje EU koje u tome sudjeluju i voditi ostvarenju ambicije iz Europskog zelenog plana za postizanjem ugljične neutralnosti do 2050. godine. Kvote će se odrediti na temelju udjela u investiciji.

Mehanizmom će upravljati Europska komisija koja će okupljati investitore i developere projekata na javnim natječajima. Države članice će po vlastitom nahođenju platiti doprinos za projekte zelene energije u dotičnim zemljama, a EU je rekla da će transakcijski troškovi biti niži nego kod sadašnjih modela. Dvije strane neće izravno pregovarati.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »