Europska investicijska banka spremna podržati Hrvatsku i veća ulaganja u zelene projekte

Sjedište Europske investicijske banke u Luksemburgu/Foto:EIB

S ciljem proširenja suradnje na razvoju i financiranju ključnih energetskih, održivih i klimatskih projekata, potpisan je online potpisan Sporazum o razumijevanju između Europske investicijske banke i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatska je prva država koja je potpisala ovakvu vrstu sporazuma s Europskom investicijskom bankom.

Potpisivanju su, uz ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, prisustvovali i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieca, voditelj stalnog predstavništva Europske unije u Republici Hrvatskoj Ognien Zlatev te Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu.

Sporazumom je dogovoreno kako će se kontinuirano razvijati zajedničke operacije u sektorima kao što su infrastruktura za proizvodnju i prijenos električne energije iz obnovljivih izvora; mjere čiste energije i energetske učinkovitosti, obnove i prenamjene zgrada; zelena mobilnost; te pružiti potporu transformaciji hrvatskog gospodarstva u kružno gospodarstvo.

EIB će pružiti potporu hrvatskom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i podržati ključne energetske i klimatske inicijative poput Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Partneri će također surađivati ​​kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti koje proizlaze iz programa Europske unije poput InvestEU-a, Europskog zelenog plana i Fonda pravedne tranzicije.

Ovaj sporazum predstavlja suradnju na zajedničkim ciljevima vezanim uz energetiku, održivost i klimatske projekte u Hrvatskoj. Omogućit će Hrvatskoj da maksimalno iskoristi mogućnosti koje proizlaze iz različitih programa, fondova i inicijativa EU-a i privuče više sredstava za ključne operacije, što će pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, kako uslijed pandemije COVID-19, tako i nakon dva razorna potresa koje je Hrvatska pretrpjela”, istaknuo je Scannapieco.

Ministar Ćorić je istaknuo kako Hrvatska u potpunosti podržava odluku Europskog vijeća da se cilj smanjenja CO2 do 2030. poveća na 55 posto, što će doprinijeti u ispunjenju ciljeva Pariškog sporazuma. Naveo je, među ostalim, kako je Hrvatska donijela novu Energetsku strategiju koja će biti temelj održivom gospodarstvu u sljedećem desetljeću te je predložen niz mjera koje se odnose na dekarbonizaciju, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, promet, poljoprivredu kako bi se ispunili ciljevi zacrtani u Strategiji i Nacionalnom energetskom i klimatskim planu.

“Predložili smo više od stotinu mjera i potpuno smo svjesni da će biti potrebna ozbiljna ulaganja u sve sektore. Dekarbonizacija i prijelaz na zeleno gospodarstvo nisu samo obaveza, već i velika prilika. To je prilika za razvoj zelene ekonomije u Hrvatskoj, a EIB vidimo kao značajnog partnera u provedbi projekata koji će doprinijeti ostvarenju naših ciljeva“, rekao je Ćorić.

Očekuje se da će provedba projekata zacrtanih u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu potaknuti lokalno gospodarstvo kako bi se brže oporavilo od posljedica pandemije Covid-19 i dva razorna potresa koji su Hrvatsku pogodili 2020. godine.

Do danas je Europska investicijska banka podržala gospodarski i socijalni razvoj Hrvatske ulaganjem 6,71 milijarde eura u operacije koje pokrivaju najvažnije sektore hrvatskog gospodarstva, uključujući promet, okoliš, energetsku infrastrukturu, proizvodnju i usluge. Druga ključna komponenta aktivnosti banke u Hrvatskoj je podrška malim i srednjim tvrtkama kroz stvaranje mogućnosti dugoročnog financiranja u suradnji s lokalnim financijskim institucijama.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »