Equinor nastavlja s razvojem plutajućih vjetroelektrana unatoč padu cijena nafte

Nicholas Doherty/Unsplash

Norveška je odobrila energetskom kompaniji Equinor 4,8 milijardi norveških kruna (466 milijuna dolara) za izgradnju plutajućih vjetroelektrana koje će strujom opskrbljivati naftne i plinske platforme u Sjevernom moru. Pet platformi bit će prve u svijetu koja će dobiti energiju iz plutajućeg vjetroparka, prenosi Reuters.

Inače, taj se projekt planira već duže vrijeme i ide naprijed unatoč odluci Equinora da smanji ulaganja nakon pada cijena nafte, što je smanjilo novčani tok tvrtke.

„Budući da se cijela industrija trenutno suočava s velikom neizvjesnošću, od vitalnog je značaja da napredujemo u projektima koji potiču razvoj tehnologije u segmentu obnovljivih izvora energije“, rekao je Anders Opedal, izvršni potpredsjednik Equinora.

Tvrtka je odlučila smanjiti kapitalnu potrošnju za 2020. godinu na 8,5 milijardi dolara, s prvobitnog plana od 10-11 milijardi dolara, nakon što su cijene nafte naglo pale jer je pandemija COVID-19 dovela do velikog pada potražnje, a grupa proizvođača OPEC + nije uspjela u ožujku dogovoriti nova smanjenja opskrbe.

Kada 2022. godine počne s radom, projekt kapaciteta 88 MW nazvan Hywind Tampen, mogao bi zadovoljiti oko 35 posto potreba za električnom energijom na pet platformi i smanjiti emisiju CO2 za oko 200.000 tona godišnje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »