ENERTEC – novi član OIEH

Snimka-zaslona-66

ENERTEC d.o.o. mariborska je tvrtka koja nudi energetska rješenja u korištenju solarne energije, projektiranju malih solarnih elektrana, ali i većih projekata. Tvrtka se bavi i održavanjem solarnih elektrana koje su instalirali za kupce, ali i onih kojima nisu bili izvođači. U posljednje dvije godine značajno su ulagali u digitalizaciju tvrtke, a rezultat je aplikacija za projektiranje, nadzor i održavanje elektrana. Ona potencijalnim kupcima omogućuje izračun veličine solarne elektrane prema njihovim potrebama i specifičnostima objekta, a nudi i nadzor tijekom rada elektrane. Digitalizacijom poslovanja tvrtka nastoji s minimalnim ljudskim resursima upravljati velikim brojem elektrana.

Moja elektrana dolazi na hrvatsko tržište

Tvrtka u Sloveniji djeluje od 2009. godine, a na tržište hrvatskih solarnih elektrana prvi put dolazi 2012. kroz projekt SE Obrovac. Bio je to pionirski projekt kojega su razvijali do faze izgradnje da bi ga 8 godina kasnije prodali. Prvi izlazak na hrvatsko tržište obojen je nedovoljnim poznavanjem tržišta, ali je pružio značajno iskustvo za daljnji rad. Uspostavljanje poslovnih veza s domaćim tvrtkama bio je dodatni bonus i poticaj za aktivniji i upućeniji nastavak rada u Hrvatskoj. Tvrtka zapošljava 30 djelatnika na izgradnji samodostatnih malih i velikih solarnih elektrana u Sloveniji. U prodajnom programu imaju i toplinske pumpe, a zastupnici su i renomirane njemačke tvrtke Alpha Innotec. Sljedeći korak je predstavljanje brenda MOJA ELEKTRANA, malih solarnih elektrana na hrvatskom tržištu.

Ciljevi za budućnost…

ENERTEC je za razvojni cilj postavio plan do kraja 2025. imati instaliranih i održavanih 100 MWp solarnih elektrana u Jugoistočnoj Europi. U Hrvatskoj žele postati važan igrač na tržištu malih solarnih elektrana za kućanstva i godišnje izgraditi najmanje 1000 solarnih elektrana. Njihov digitalni sustav može omogućiti da ovi planovi ugledaju svjetlo dana već u 2023. godini.

Članstvo u OIEH

Vodstvo tvrtke ENERTEC d.o.o. poučeno prethodnim iskustvima danas planira informirano širenje na hrvatsko tržište. Udruženje OIEH prepoznali su kao vrijednog partnera u Hrvatskoj koji najbolje poznaje domaće prilike. »Iako smo stručnjaci na području korištenja solarne energije za proizvodnju električne energije u Sloveniji i nudimo sofisticirana i sveobuhvatna rješenja, cilj nam je poslovati na hrvatskom tržištu prema vlastitim vrijednostima i pravilima. Ne poznajemo dovoljno hrvatske tržišne zakone, a kako znamo da Udruženje OIEH okuplja i podržava tvrtke iz OIE industrije, ulazak u udruženje za nas je bila jedina logična odluka. Iako moramo priznati da je za pristupanje Udruženju najviše presudila činjenica da predano radite na promicanju malih solarnih elektrana u Hrvatskoj «, poručuje direktor tvrtke Peter Kumer.

Direktorica OIEH, Maja Pokrovac, izražavajući zadovoljstvo sve većim brojem zainteresiranih za sinergijsko djelovanje istaknula je: “Sve je više upita građana za male fotonaponske elektrane što nam je iznimno drago. Kao društvo postajemo sve svjesniji važnosti OIE i u tome će nam pomoći inovativnost i predanost zelenoj tranziciji kakvu vidimo u tvrtki ENERTEC. Strast u razvijanju malih solarnih elektrana, kao i mogućnost kontrole digitaliziranim sustavom, inovativan je pristup za koji će se sigurno naći tržište u Hrvatskoj. Raduje nas svaki novi član koji vjeruje u budućnost Hrvatske uz OIE, uz solarne elektrane i vlastitu čistu energiju. Vjerujem da će naša suradnja dodatno pomoći da taj cilj ostvarimo za dobrobit cijelog sustava.”

Udruženje OIEH podržava i povezuje tvrtke u jačanju sektora OIE stvarajući dodanu vrijednost u Hrvatskoj.“Tako I mi očekujemo podršku u povezivanju s partnerima i pomoć u stvaranju optimalnog okruženja podrške za mogućnost korištenja gotovo beskonačnog potencijala solarnih elektrana«, poručuje Peter Kumer, direktor tvrtke ENERTEC.