Energovizija – novi strateški partner u Vodoprivredi Daruvar

Kamilo Vrana, direktor EnergoVizije

Na nedavno održanoj izvanrednoj Glavnoj skupštini opozvani su sadašnjih članovi Nadzornog odbora Tomislav Horvata i Slavko Došen, a imenovani novi i to Ivan Šimić, Mario Turković i Kamilo Vrana kao novi predsjednik nadzornog odbora, prenosi MojPortal.hr. Ta tri nova imena će odsad predstavljati novog većinskog vlasnika, zagrebačku tvrtku EnergoVizija koja će kao novi strateški partner voditi glavnu riječ u Vodoprivredi Daruvar i Ribnjačarstvu Končanica.

Kao što je nakon sastanka potvrdio direktor EnergoVizije Kamilo Vrana, dogovoreni iznos od 15,814.000 kuna automatski se nakon završenih sastanaka prebacuje Vodoprivredi Daruvar, čime bi se njezin temeljni kapital udvostručio, odnosno trebao bi iznositi nešto više od 31 milijun kuna. Čim novac sjedne na račun, moći će se i službeno reći da je agonija Vodoprivrede Daruvar kao i Ribnjačarstva Končanica završila te da je s ovom akcijom spašeno gotovo 150 radnih mjesta.

EnergoVizija će kao novi strateški partner voditi glavnu riječ u Vodoprivredi Daruvar i Ribnjačarstvu Končanica, ali kako napominje MojPortal.hr, sve strateške odluke u budućnosti mora odobriti i Županija, što je svojevrsni kontrolni mehanizam kojeg su u Županiji, kojoj je ostalo 29,67 posto dioničkog udjela, željeli zadržati.

Direktor EnergoVizije i novi predsjednik Nadzornog odbora Kamilo Vrana istaknuo je napomenuo je kako planiraju značajno povećati proizvodnju ribe koja bi trebala biti podloga za dodatno pokretanje njezine prerade. “EnergoVizija uvijek vodi brigu i o društvenoj koristi pa nam je želja da na prostoru ribnjaka uredimo edukativno-razvojni prostor na kojem bismo demonstrirali kako gospodarske aktivnosti mogu biti u skladu s okolišem. Vjerujem da ćemo u tom dijelu uspostaviti suradnju sa školama i gospodarskim partnerima u Gradu Daruvaru i Općini Končanica”, rekao je Vrana.

Dodao je da planiraju intenzivni uzgoj ribe, a za njega je potrebna visoka kvaliteta vode i neki zahtjevni energetski zahvati. “U tom kontekstu je planirano da se, na dijelu na kojem je to zakonski dopušteno, napravi plutajuća fotonaponska elektrana koja bi bila isključivo u funkciji povećanja uzgoja ribe i boljeg gospodarenja vodom. Ideja je i da se manje iscrpljuju vodotokovi iz kojih se snabdijeva sam ribnjak, da se voda održava na potrebnoj kvaliteti, a sve to bi omogućilo da se u jednom dijelu ribnjaka ostavi nedirnuta priroda”, pojasnio je Kamilo Vrana te dodao, govoreći o radnim mjestima, kako je kroz cijelu profesionalnu karijeru gledao da se radna mjesta u najmanju ruku očuvaju i ako je moguće i otvore nova.

“Još sam na fakultetu naučio lekciju od profesora da inženjer nije inženjer ako ne stvori nova radna mjesta i to jako dobro pamtim. No, svako radno mjesto mora biti zasluženo jer smo u ovoj priči svi partneri i svatko mora dati svoj doprinos da bismo bili uspješni”, zaključio je Vrana.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »