Eko udruge: Prvi motiv izgradnje hidroelektrana je sigurna zarada

Hidro-svijet

Na nedavnoj konferenciji za medije koju su održali Eko Akcija Sarajevo i ekološko-humanitarna udruga Gotuša, predstavljena je mapa izgrađenih, ali i planiranih mini hidroelektrana na području Bosne i Hercegovine. Prema predstavljenim rezultatima istraživanja, mini hidroelektrane ne doprinose značajno ni lokalnoj zajednici, a izazivaju ogromnu ekološku štetu, kako na energetski sektor, tako i na životnu sredinu.

U BiH se planira izgradnja više od 400 mini hidroelektrana na više od 250 vodenih tokova. Službena statistika Državne regulatorne komisije za električnu energiju pokazuje da trenutno BiH izvozi gotovo trećinu proizvedene električne energije, što znači da argument kako država treba mini HE nije točan. Kako se ističe, prvi motiv gradnje elektrana je sigurna zarada, prenosi portal oluja.info.

„Naše najvrijednije bogatstvo se uništava. Izvori vode, vodeni tokovi, njihove obale i kanjoni jedinstvena su prirodna dragocjenost i nezamjenjiv prirodni resurs za opstanak i održivi i odgovorni razvoj ljudskih zajednica. Imamo generacijsku dužnost obrane neprikosnovenog prava živog svijeta na opstanak za koji je voda od vitalnog značaja,“ izjavio je Anes Prodić iz Eko Akcije Sarajevo, naglasivši da pokreću manifest koji će se potpisivati sljedećih dana, mjeseci, godina i traže od vlasti potpuni monitoring nad izgradnjom mini hidroelektrana te ukidanje poticaja za izgradnju istih.

Izvor: oluja.info

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »