EBRD ulaže 63 milijuna eura u solarne i vjetroelektrane u Poljskoj

Ilustracija/Alex Eckermann, Unsplash

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje značajan doprinos energetskoj tranciziji u Poljskoj – financira portfelj od gotovo 200 MW obnovljive energije s pet zajmova ukupne vrijednosti 280 milijuna PLN (otprilike 63 milijuna eura). Portfelj uključuje izgradnju 93 MW novih kapaciteta: tri vjetroelektrane Udanin (50 MW), Parzeczew (9 MW) i Wrzesnia (9 MW) i solarnu elektranu od 5 MW te radove na vjetroelektranama Linowo (58 MW) i Rzepin (48 MW), priopćio je EBRD.

Iako je puno napora usredotočeno na rješavanje krize Covid-19, u EBRD-u ističu da je od vitalnog značaja održati zamah zelene tranzicije. Klimatske promjene sada se mogu činiti manje važnima, napominju, ali to je svako ozbiljan izazov.

Poljska i dalje 80 posto svoje energije dobiva iz ugljena, štetno djelujući na okoliš i ljudsko zdravlje. Zemlja se obvezala na klimatske i energetske ciljeve EU-a za 2030. godinu, koji uključuju smanjenje emisija za najmanje 40 posto. Obnovljiva energija ima ključnu ulogu u ostvarenju tog cilja.

EBRD je počeo ulagati u Poljsku 1991. godine i do danas je osigurao 10,3 milijarde eura kroz 434 projekta za sve sektore gospodarstva. Podrška zelenoj tranziciji ulaganjem u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost ostaje jedan od prioriteta banke u Poljskoj.